marți, mai 21, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

BNM a pus în circulație trei monede din argint dedicate independenței țării

Acasă Articole Altele BNM a pus în circulație trei monede din argint dedicate independenței țării

Banca Națională a Moldovei a pus în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, un set de monede comemorative dedicate aniversării a 30-a de la proclamarea independenței R. Moldova.

Monedele sunt confecționate din argint, fiecare având valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de unități. Acestea vor completa seria  „Evenimente istorice”. Designul grafic a fost realizat de artistul plastic Simion Zamșa.

Monedele sunt prezentate în set din trei piese și au semnificația unui parcurs istoric de 30 de ani: trecutul, prezentul și viitorul.

Prima monedă ne duce în anul 1991, la generația care a luptat pentru libertatea țării. Cea de-a doua piesă este dedicată tinerilor și redă o cale mai lungă – procesele democratice și dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova. A treia este dedicată copiilor – celor care au venit cu mesajul de speranță „Totul va fi bine” preluat din campania internațională cu același nume la care au aderat copiii din R. Moldova în contextul crizei sanitare globale.

Fiecare monedă reflectă titluri celebre de versuri devenite șlagăre: „O libertate, sfântă libertate” (autorul poeziei „Libertate” – Ion Hadârcă; compozitor – Anatol Dumitraș; interpretă – Angela Bucico), „Inima mea e Moldova” (versuri – Simion Ghimpu; compozitor – Ion Aldea-Teodorovici; interpret – Ion Suruceanu) și „Cât trăim pe acest pământ” (versuri – Nicolae Dabija; compozitor – Tudor Chiriac; interpret – Alex Calancea Band).

Monedele comemorative sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și în cutie de prezentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -