„Moldova – cea mai săracă țară din Europa. Oligarhi, sărăcie și visul european” este titlul unui nou film de 105 minute realizat de bloggerul rus Ilya Varlamov despre parcursul de trei decenii de independență a țării noastre. Filmul este parte a unui serial despre fostele republici unionale care s-au dezlipit de URSS, devenind state independente, iar episodul despre Moldova este primul din această serie de filme.
UN CHIȘINĂU CU ASPECT SOVIETIC ȘI O ȚARĂ SĂRĂCITĂ DE OLIGARHI
Cunoscutul blogger rus a mers cu echipa sa în câteva regiuni ale Moldovei, dar își începe filmul – istoria suprapusă pe realitate – de la Chișinău despre care spune că are, în mare parte, un aspect încă sovietic. Varlamov observă că la Chișinău există încă multe monumente sovietice, iar moldovenii parcă s-ar rușina de trecutul lor sovietic, dând prioritate unui viitor european.
Bloggerul rus se referă și impactul negativ pe care l-au avut oligarhii moldoveni, iar în acest sens îi acordă un spațiu mare fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc. Filmul scoate în evidență sărăcia în care trăiește populația țării.
DRUMURI PROASTE vs DRUMURI EUROPENE FĂCUTE PE BANII SUA
Varlamov spune că drumurile din Moldova sunt foarte proaste, dar că există și unele europene, construite pe banii poporului american. Bloggerul povestește și despre relațiile sinusoidale dintre Moldova și Rusia, despre embargourile impuse de Moscova producătorilor moldoveni.
Filmul arată și peisajele frumoase ale Moldovei, viața de la țară, de la o pensiune din Butuceni. Anatol Botnaru, proprietarul pensiunii, spune că satele moldovenești degradează și că salvarea acestora poate fi doar turismul, inclusiv cel fructifer, iar viitorul țării ține de cursul european.
LUCINSCHI: ECONOMIC AM FOST ANALFABEȚI
Fostul președinte Petru Lucinschi mărturisește în filmul lui Varlamov că, acum 30 de ani, nimeni nu se aștepta la destrămarea Uniunii Sovietice. Oamenii, spune Lucinschi, erau atunci entuziasmați, dar s-a demonstrat că am fost analfabeți din punct de vedere economic. Pentru a ilustra destrămarea URSS, fostul președinte moldovean a comparat prăbușirea Uniunii Sovietice cu prăbușirea unei case.
DE CE ALEGĂTORII DIN TRANSNISTRIA TREBUIE SĂ DECIDĂ VIITORUL RUȘILOR
În Transnistria, unul dintre cele șase state autoproclamate din fosta URSS, Varlamov a afirmat că regiunea are multe asemănări cu Rusia și că ar fi departe de clișeul că ar fi „o rezervație a Uniunii Sovietice”, chiar dacă simbolica sovietică e la orice pas. „Transnistria supraviețuiește datorită ajutorului Rusiei”, afirmă autorul filmului. Experții transnistreni intervievați în film afirmă că exodul tinerilor este mare. Fie că au pașaport moldovenesc sau rusesc, tinerii, în mare parte, aleg să plece. Ilya Varlamov s-a referi și la aspectul participării cetățenilor ruși la alegerile din Rusia. La un moment, bloggerul se întreabă de ce alegătorii din Transnistria ar trebuie să decidă viitorul său.
BĂTĂLIILE DINTRE EST ȘI VEST – UN SERIAL CU ELEMENTE DE ABSURD
Moldova, în confruntarea dintre este și vest, între Rusia și SUA pare ca un serial cu elemente de absurd, spune Roman Iagupov, liderul formației „Zdob și Zdub”. Iar la Soroca, baronul romilor din Moldova, Artur Cerari și-a exprimat regretul pentru destrămarea Uniunii Sovietice, spunând că romii din Moldova sunt conectați mai mult la spațiul post-sovietic, deși în ultima vreme s-au reorientat și spre Europa.