marți, noiembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

La 30 de kilometri de Chișinău, a început construcția celui mai mare butoi din lume

Acasă Articole La 30 de kilometri de Chișinău, a început construcția celui mai mare...

Cel mai mare butoi din lume prinde contur în satul Scoreni, raionul Strășeni. Carcasa uriașului poloboc a fost instalată, urmând, în zilele următoare, să fie efectuate celelalte lucrări. În paralel, sunt construite și alte obiective din viitoarea zonă de agrement pentru turiști.

CONSTRUCȚIE COMPLEXĂ

Zilele acestea, vor începe lucrările pe interior și exterior la cel mai mare butoi din lume. Acesta va avea menirea unui centru multifuncțional specializat în oferirea serviciilor turistice. În interior, butoiul va fi pardosit cu lemn, iar din exterior va fi confecționat dintr-un aliaj special durabil, de culoarea și formele doagelor de poloboc. Butoiul gigant va avea o durabilitate de cel puțin jumătate de secol.

„Este o construcție complexă, dar, totodată, foarte interesantă. Avem de făcut un volum foarte mare de lucrări”, a spus pentru Jurnalist.md primarul satului, Svetlana Tabacari.

ÎȘI VA „DESCHIDE” UȘA ÎN TOAMNĂ

Proiectul prevede că butoiul va fi gata să primească vizitatori deja la 28 august. Implementatorii proiectului spun însă că termenul va fi extins până în toamnă.

„Cred că vom putea primi primii oaspeți, cel mai probabil, în luna septembrie. Nu e atât de simplu cum pare teoretic”, susține primarul de Scoreni.

Vezi și Cum un sat din Moldova vrea să uimească toată Planeta, construind cel mai mare butoi din lume

NEVOIA DE FONDURI SUPLIMENTARE

La Scoreni va fi amenajată o zonă de agrement pentru turiști, care va avea mai multe construcții. Costul total al proiectului se ridică la 3 milioane de lei, o parte din sumă fiind acoperită prin de PNUD/MiDL. Concomitent, are loc și campania de strângere de fonduri. Din suma de 5000 USD, pe care Asociația „Baștina Scoreni” și-a propus să o adune pe o platformă web, s-au acumulat, deocamdată, circa 2000 USD.

Este binevenită orice contribuție. Avem nevoie de fonduri suplimentare, deoarece de la scrierea și aprobarea proiectului, prețurile la materiale de construcția s-au majorat de câteva ori”, spune Svetlana Tabacari.

*Dacă vrei să susții construcția celui mai mare poloboc din lume, o poți face AICI.

MUZEU ÎN… BUTOI

Viitorul butoi uriaș va avea o lungime de peste zece metri și 6,5 metri în înălțime. Construcția va fi una multifuncțională și va găzdui, în principal, muzeul satului. Aici ar urma să fie expuse obiecte vechi, lăsate moștenire de strămoși și va putea fi folosită și ca sală de protocol sau pentru primirea delegațiilor străine.

Așa va arăta cel mai mare butoi din lume

PLANURI MĂREȚE DE VIITOR

Autorii proiectului susțin că au planuri mărețe și că noua destinație turistică va deveni una dintre cele mai atractive.

Proiectul prevede că, în imediata apropiere a butoiului uriaș, va fi amenajată o scenă, un teren de joacă pentru copii, zonă de picnic, foișoare și un atelier pentru confecționarea butoaielor. Aici, vizitatorii vor putea bate doagele la poloboace, alături de dogarii locali, pe care le vor procura în final.

O altă idee de a atrage cât mai mulți turiști va fi organizarea expo-târgurilor de vinuri, la care să vină producători mari și mici de vin. Localnicii își mai propun să organizeze aici și un Festival al butoiului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -