marți, noiembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Comunitatea rromă din Soroca, în obiectivul vloggerului rus Ilya Varlamov

Acasă Articole Discriminare şi inegalităţi Comunitatea rromă din Soroca, în obiectivul vloggerului rus Ilya Varlamov

Imagini spectaculoase cu palate luxoase – multe dintre care nefinisate, relatări despre tradițiile rromilor, dar și sărăcia din cartierul Sorocii, cunoscut cu denumirea Dealul Țiganilor, – toate acestea sunt prezentate într-un nou film (Țiganii: lux și sărăcie) realizat de cunoscutul vlogger rus, Ilya Varlamov.

Majoritatea palatelor somptuoase din Soroca nu sunt finisate

Eroul central al filmului este baronul Artur Cerari, care povestește despre efectele crizei din anii 90 asupra comunității rrome din Soroca. Aceasta a blocat finisarea construcțiilor somptuoase de la Soroca, care au început să fie construite la începutul anilor 80.

Artur Cerari vorbește cu regret despre exodul și migrația masivă a membrilor comunității rrome, de regulă, în Kazahstan, Rusia și Cecenia, unde practică comerțul. Numărul populației rrome din Dealul Țiganilor, spune baronul, ar fi scăzut în jumătate. Acum, zice Artur Cerari, sunt circa 8 mii de rromi, față de 15 mii anterior.

Baronul vorbește și despre discriminarea conaționalilor săi în locurile publice. „Țigan e un cuvânt ce discriminează”, spune Artur Cerari.

În filmul „Țiganii: lux și sărăcie”, Artur Cerari povestește despre unele din tradițiile familiilor rrome, multe dintre care sunt pierdute sau care nu se respectă întotdeauna. Baronul spune cu regret că și în comunitatea rromă a început procesul de emancipare feminină. „La noi, femeia trebuie să fie cu limba scrută, tăcută”, spune Artur Cerari.

Datele ultimului recensământ arată că municipiul Soroca are peste 22 de mii de locuitori, dintre care 3,16% sunt rromi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -