marți, noiembrie 21, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Cum un sat din Moldova vrea să uimească toată Planeta, construind cel mai mare butoi din lume

Acasă Articole Odihnă şi recreere Cum un sat din Moldova vrea să uimească toată Planeta, construind cel...

Satul Scoreni din raionul Strășeni și-a propus să se facă remarcat în toată lumea într-un mod deosebit. Oamenii de aici, împreună cu primăria, vor să construiască cel mai mare butoi din lume.

În acest sens, Asociația „Baștina Scoreni” a lansat o campanie de strângere de fonduri, propunându-și să adune pentru acest proiect inedit suma de 5000 USD.

„Vrem să creăm cel mai mare butoi din lume și să punem Scoreniul pe harta turismului mondial”, susțin organizatorii campaniei pe pagina de colectarea a banilor.

MEGABUTOI-MUZEU

Viitorul megabutoi va avea o lungime de peste zece metri și 6,5 metri în înălțime. Construcția va fi una multifuncțională și va găzdui muzeul satului. Aici ar urma să fie expuse obiecte vechi, lăsate moștenire de strămoși și va putea fi folosită și ca sală de protocol sau pentru primirea delegațiilor străine.

Proiectul prevede că, în imediata apropiere a butoiului-muzeu, va fi amenajată o scenă, un teren de joacă pentru copii, zonă de picnic foișoare și un atelier pentru confecționarea butoaielor. Aici vizitatorii vor putea bate doagele la poloboace, alături de dogarii locali. Localnicii își mai propun să organizeze aici și un Festival al butoiului.

BUTOAIELE ÎI REPREZINTĂ

Meșteșugurile legate de confecționarea poloboacelor au rădăcini adânci la Scoreni. Și din acest motiv, probabil, pe stema satului se regăsește un poloboc. Iar obiectivul ambițios de a construi cel mai mare butoi din lume ar însemna pentru scoreneni promovarea tradiției locale.

„Butoaiele ne reprezintă din moși-strămoși. Odată cu implementarea acestui proiect, noi vom fi incluși în traseul turistic național”, spune Svetlana Tabacari, primarul satului Scoreni.

Meșterii din Scoreni spun că pentru a face un butoi calitativ trebuie să depui suflet.

„Dacă faci un butoi, trebuie să-ți placă munca asta. Eu, de pildă, când fac un butoi, îl fac așa ca să-mi placă mie, în primul rând”, mărturisește polobocarul Alexandru Brabos.

Colectarea fondurilor pentru construcția celui mai mare butoi din lume la Scoreni va dura până în luna august. Din cei 5000 de dolari-țintă au fost adunați, deocamdată, circa 1000 USD.

Satul Scoreni a fost întemeiat în 1718. Localitatea numără, în prezent, în jur de 4000 de locuitori.

Dacă vrei să susții construcția celui mai mare poloboc din lume, o poți face AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -