sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Un antreprenor de Cahul țintește piața europeană. Planifică să deschidă show-room-uri de mobilă în România, Austria și Spania

Acasă Articole Un antreprenor de Cahul țintește piața europeană. Planifică să deschidă show-room-uri de...

La Cahul, Nicolae Dunas este cunoscut pentru performanțele sale sportive, fiind antrenor de arte marțiale, dar și pentru activitatea sa de antreprenoriat. De nouă ani, Nicolae Dunas deține o fabrică de mobilă căreia localnicii îi spun simplu „La Nicu”. În satul Roșu, raionul Cahul, unde se află fabrica, se fac la comandă bucătării, mobilă pentru living, antreuri sau dormitoare.

În 2021, datorită asistenței Uniunii Europene, fabrica lui Nicolae Dunas a fost dotată cu un compresor de aer, echipament esențial în procesul de producere a mobilei, care asigură calitatea și curățenia întregului lanț și totodată oferă condiții mai bune de muncă pentru angajați. „Este creierul procesului tehnologic. Aşa diminuăm costurile și obţinem rezultatul dorit rapid și sigur”, spune Nicolae Dunas, fondatorul companiei Prim Art SRL.

Compania sa este una din cei 13 beneficiari de granturi acordate de Grupul de Acţiune Locală „Valea Halmagei” din fondurile europene ale Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. În 2020, GAL Valea Halmagei a primit asistenţă în valoare de 50.000 euro, care la rândul său este investită în proiecte de dezvoltare a localităţilor membre.

Meșteșug moștenit de la tata

Nicolae a ajuns în lumea afacerilor având în spate o carieră în pedagogie și în sport, fiind antrenor de arte marțiale. Totuși, într-o bună zi și-a zis de ce să nu încerce să lucreze pe cont propriu. Și așa se face că în 2012 Nicolae a deschis o mini fabrică de mobilă.

Domeniul în care a decis să-și încerce puterile a fost ales oarecum firesc: „Tatăl meu este lemnar de meserie și de mic lucram cu el, îl ajutam. De aceea când am decis să mă lansez în afaceri, am considerat că cel mai potrivit ar fi o fabrică de mobilă”.

Fabrica condusă de Nicolae este dotată cu utilaje moderne, are un proces de producție bine pus la punct și computerizat. Aici se fac la comandă antreuri, dormitoare, bucătării, mobilă pentru living etc. Acum, la fabrică sunt angajate trei persoane, iar în funcție de sezon, numărul lor crește.

De șapte ani, locuiește și lucrează sub același acoperiș

În nouă ani, afacerea lui Nicolae Dunas a crescut, în prezent având un rulaj de un milion de lei anual. În acest răstimp, clienții au ajuns să-i cunoască și să-i aprecieze produsele „Clienții vin direct la fabrică, aici discută detaliile comenzii, deoarece nu avem deocamdată un showroom”, povestește Nicolae.

Fabrica de mobilă din satul Roșu a avut clienți și pe vreme de pandemie: „Am activat în anul 2020, am avut mai multe comenzi de bucătării decât de obicei. În pandemie oamenii au stat mai mult acasă și probabil își doreau schimbări”, notează antreprenorul.

Nicolae este un antreprenor dedicat muncii sale, iar cea mai elocventă dovadă e că de șapte ani biroul și casa lui sunt sub același acoperiș. „Când ești antreprenor la început de cale, trebuie să fii aproape de afacerea ta, altfel nu se poate”, afirmă Nicolae.

Astfel, la primul etaj se află utilajele și fabrica propriu-zisă, iar la mansardă Nicolae locuiește împreună cu soția și cei doi copii ai lor. „Încep să lucrez de la 7 dimineața și până seara, de luni până vineri, iar zilele de weekend le petrec cu familia”. Soţia sa, Natalia, va deveni în curând şi parteneră de afacere, ea urmând cursuri de design interior pe care le va transpune în practică în noile lor produse de mobilier.

Mereu aproape de afacerea sa, Nicolae planifică totuși pe viitor să își schimbe locul de trai, tot în regiunea Cahul. Astfel, va avea mai mult spațiu disponibil pentru a își extinde afacerea, dar și va putea separa munca și viața personală.

Planifică să deschidă show-room-uri în România, Austria, Spania

În 2021, grație Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, fabrica lui Nicolae Dunas a fost dotată cu un compresor de aer. Cu o contribuție personală de 32.000 lei și un grant european în valoare de 3.960 de euro, Nicolae a reușit să elimine o problemă serioasă din procesul de producție al fabricii. „Robotul de vopsit lăsa urme în procesul de vopsire a mobilierului. Am depistat că problema era în aerul care avea particule mici de praf, abur sau H2O în urma producerii. Compresorul de aer, achiziţionat în cadrul grantului, a rezolvat această problemă. Noul echipament filtrează aerul şi permite vopsirea automatizată a mobilierului fără a lăsa urme”, descrie Nicolae Dunas. Noul echipament a uşurat considerabil munca angajaţilor săi care au trecut un curs de instruire în utilizarea noii tehnologii.

La fel, antreprenorul organizează periodic ziua uşilor deschise pentru tinerii profesionişti – elevi la şcolile de tâmplărie, tineri pasionaţi de producerea mobilei – cărora le prezintă procesul tehnologic, le face master-class-uri de producere a mobilei, șlefuire şi vopsire a lemnului. Aşa sporeşte numărul pasionaţilor de lemn, a viitorilor săi angajaţi sau concurenţi.

Nicolae Dunas are planuri frumoase de dezvoltare. El vrea să deschidă mai multe show room-uri. „Planul meu e să deschid primul showroom la Galați în România și altul în Republica Moldova. În România, care e o piață cu o capacitate mai înaltă, avem deja făcuți pași concreți, avem spațiu. În următorii trei-cinci ani, planific să deschid alte show-room-uri în Austria sau Germania, Anglia și Spania”.

Antreprenorul din Cahul intenționează să acceadă pe piața europeană pe două segmente, unul econom și altul de tip business. Nicolae Dunas va dezvolta pe segmentul econom bucătării modulare, executate la comandă, care vor putea ușor modificate în funcție de necesitățile clientului și de tip business, cu bucătării personalizate și cu mai multe opțiuni inteligente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -