luni, iulie 22, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Moldova se depopulează în ritmuri rapide. Țara înregistrează cea mai mică creștere a populației din ultimul secol

Acasă Articole Altele Moldova se depopulează în ritmuri rapide. Țara înregistrează cea mai mică creștere...

În ultimii 30 de ani, populația R. Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de oameni. Moldova înregistrează, în ultimii cinci ani, și cea mai mică creștere a populației din ultimii o sută de ani.

La ora actuală, populația țării este de 2,9 milioane, inclusiv 300 de mii de cetăţeni în partea stângă a Nistrului. Acum 30 de ani, populația țării alcătuia 4 milioane 364 de mii. R. Moldova se apropie, astfel, de nivelul populaţiei pe care îl avea în anul 1955, potrivit lui Veaceslav Ioniță, expert în politici economice al IDIS „Viitorul”.

În opinia expertului, sunt trei factori care au determinat reducerea populației. Este vorba de sporul natural negativ înregistrat în țară; migrația definitivă a cetățenilor care au plecat peste hotare și s-au dezis de cetățenia moldovenească sau cea a regiuni separatiste transnistene și migrația temporară.

Vorbind despre ponderea populației R. Moldova în populația globală, expertul susține că în 1961-1970 era de 0,1%, iar în 2020 am ajuns să reprezentăm 0,05%, în condițiile în care populația globului este în creștere.

Veaceslav Ioniță a mai spus că, în ultimii cinci ani, R. Moldova a înregistrat cea mai mică creștere a populației din ultimii o sută de ani și cea mai mică rată a natalității, care scade anume în perioada când avem cea mai mare pondere a migrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -