joi, decembrie 8, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Municipiile Cahul și Constanța vor încheia un Acord de înfrățire. Ce prevede viitorul document

Acasă Articole Municipiile Cahul și Constanța vor încheia un Acord de înfrățire. Ce prevede...

Municipiile Cahul din R. Moldova și Constanța din România vor încheia un Acord de înfrățire, care va permite stabilirea relațiilor de cooperare dintre cele două orașe. Textul viitorului document a fost analizat și discutat, recent, la Constanța de către primarii Nicolae Dandiș și Vergil Chițac. Acordul urmează să fie adoptat de Consiliile Locale din cele două municipii.  

„Municipiul Constanța nu are încheiat nici un acord de colaborare sau înfrățire cu municipalități din R. Moldova, iar intenția fermă a Primăriei municipiului Constanța în acest context este stabilirea unor relații de înfrățire cu municipiile Chișinău și Cahul – în prezent se derulează negocieri privind convenirea textului Acordurilor de Înfrățire cu primăriile celor două municipii din Moldova”, a declarat Vergil Chițac, primarul de Constanța.

Primarul Nicolae Dandiș, a prezentat în cadrul întâlnirii potențialul economic, social și cultural al orașului Cahul.

„Am apreciat deschiderea și dorința de a semna un Acord de înfrățire, după aprobarea acestuia în cele două consilii locale. Realizarea unor acțiuni comune, de ordin cultural, sportiv și social, este doar unul din domeniile asupra cărora s-a convenit să revenim cu detalii în procesul lucrului. Mai ales, că pentru 2021-2022, municipiul Constanța a fost desemnat Capitala Tineretului din România”, a precizat Primăria Cahul.

PRINCIPALELE PREVEDERI ALE VIITORULUI ACORD

Principalele domenii de colaborare sunt cooperarea municipală / administrație publică locală, educație, cultură, sport, sănătate, turism, protecția mediului și reducerea riscurilor de dezastre, schimburi comerciale, agricultură, comerț, infrastructură rutieră, utilități publice (apă, canalizare, salubrizare, transport și iluminat public), asistență socială, precum și alte domenii de interes comun identificate de cele două primării.

Cele două părți vor analiza și posibilitățile de promovare a unor proiecte de dezvoltare economică și socială în beneficiul celor două comunități, care pot contribui la dezvoltarea durabilă/sustenabilă a orașelor lor.

La nivelul administrațiilor celor două orașe vor fi efectuate schimburi de experiență privind problemele specifice care apar la nivelul comunităților pe care le reprezintă și la identificarea posibilităților de rezolvare a solicitărilor venite din partea locuitorilor. Vor fi încurajate și vizitele între locuitorii din municipiile Constanța și Cahul și crearea de asociații care să contribuie la dezvoltarea cooperării în domeniile de interes reciproc.

COLABORĂRI INTENSE CU ORAȘE DIN ROMÂNIA

Orașul Cahul a semnat anterior mai multe acorduri de înfrățire cu localități din străinătate. Totuși, cele mai multe sunt din România. În primăvara anului curent, Cahul s-a înfrăţit şi cu Iaşiul. Municipiul Cahul are semnate mai Acorduri de înfrățire cu localități din Bulgaria, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Polonia și Ucraina.

*Municipiul Cahul are circa 30.000 de locuitori.
**Municipiul Constanța are circa 300.000 de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -