12 C
Chișinău
sâmbătă, octombrie 16, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

(foto) Un zimbru uriaș de peste patru tone – noul locatar al Rezervației „Pădurea Domnească”

Acasă Glodeni (foto) Un zimbru uriaș de peste patru tone – noul locatar al...

Sculptura unui zimbru uriaș, cu greutatea de peste patru tone, a fost instalată marți, 13 iulie, în poiana cu sculpturi din lemn de la Zimbrăria Domnească a Rezervației „Pădurea Domnească. Sculptura va deveni mascota Zimbrăriei și a fost realizată de cunoscutul sculptor din Cuhnești, Glodeni, Alexei Vidrașco, în cadrul unui proiect al Rezervației „Pădurea Domnească”.

ZIMBRUL DIN STEJAR

Sculptura funcțională, executată într-un stil modern și inspirată din ideea Calului Troian, a fost confecționată din lemn de stejar.

„Are o greutate de peste patru tone, inclusiv capul zimbrului cântărind aproape o tonă. În lungime are șapte metri, cinci în înălțime și doi metri lățime pe interior. Sculptura are două camere interioare în care vor putea pătrunde vizitatorii. Mă mândresc că am reușit să realizeze tehnic o lucrare bună”, a spus pentru Jurnalist.md, sculptorul Alexei Vidrașco.

Cheltuielile de transportare și montare a sculpturii zimbrului uriaș au fost suportate de Serghei Pânzaru, un om de afaceri din Balatina, Glodeni. Până la finele săptămânii, lucrarea va fi definitivată și accesibilă pentru vizitatori

„Mi-a rămas să prelucrez lemnul împotriva dăunătorilor și să vopsesc sculptura. Structura sculpturii este foarte trainică, fiind executată din metal în combinație cu lemn de stejar. Cred că va avea o rezistență bună în următorii 30 de ani”, a explicat Alexei Vidrașco.

ATRACȚII TURISTICE LA ZIMBRĂRIE

Ideea realizării sculpturii funcționale a zimbrului face parte din planul Rezervației „Pădurea Domnească” de creștere a numărului de atracții și de impulsionare a turismului rural, ecologic și cultural.

„Sculptura e mascota Zimbrăriei. Vom face în preajmă și o scenă pentru petrecerea spectacolelor. Avem un acord încheiat cu Alex Calancea pentru desfășurarea, în luna august, a festivalului „Art-Fest”. Inițiativa a fost realizată și în scopul impulsionării turismului, iar pe această cale să creștem gradul de educației ecologică a oamenilor”, spune Valeriu Țarigradschi, directorul Rezervației „Pădurea Domnească”.

UN SPAȚIU DE PROMOVARE A CULTURII

Planurile administrației rezervației de dezvoltare a turismului nu se opresc aici.

„Avem un plan serios de sensibilizare și promovare a culturii ecologice. Intenționăm să realizăm în timpul ce urmează încă patru sculpturi prin care să punem în valoare cultura Cucuteni și cultura Dacică. Ne propunem să aducem în atenția vizitatorilor culturile care au fost cândva în această parte a țării. Atunci când oamenii vor veni aici să vadă zimbrii, să aibă posibilitate să învețe și istorie”, a precizat Valeriu Țarigradschi pentru Jurnalist.md.

Zimbrăria Domnească se află în apropiere de satul Moara Domnească, raionul Glodeni. Aceasta a fost înființată în august 2005, atunci fiind aduși trei zimbri din Polonia. În prezent, la Zimbrărie trăiesc, în condiții protejate, șapte zimbri. Zimbrul, un animal pe cale dispariție, este considerat cel mai greu mamifer terestru sălbatic de pe teritoriul Europei.

Fondată în 1993, Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” este o arie protejată de-a lungul Prutului, în vestul raioanelor Glodeni și Fălești. Pe teritoriul ei sunt amplasate mai multe monumente naturale unice în spațiul european, printre care Cheile Butești, Suta de Movile și Stejarii seculari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -