Proiectul de lege privind crearea serviciului public de salubrizare a fost votat de Parlament în prima lectură. Acesta urmează să fie votat în lectura a doua – finală.
Documentul reglementează atribuțiile și responsabilitățile autorităților publice, care vor gestiona serviciul public de salubrizare a localităților. Acestea vor putea lua decizii în ceea ce privește înființarea, organizarea, coordonarea și funcționarea serviciului de salubrizare la nivelul fiecărei unități administrative-teritoriale.
Proiectul obligă autoritățile publice locale să organizeze colectarea separată a deșeurilor în cel puțin trei fracții: reciclabile, sticlă și deșeuri amestecate. AR urma să fie amenajate puncte de colectare cu containere de diferite culori, specifice fiecărui deșeu, sau vor pune la dispoziția oamenilor saci de colectare.
Totodată, cetățenii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile, să nu introducă în containere deșeuri periculoase, toxice, explozive, animaliere, provenite din construcții sau din întreținerea spațiilor verzi.
Utilizatorii – localnici, agenți economici, instituții publice și private – vor beneficia de serviciul respectiv în baza unui contract de prestare servicii încheiat cu operatorii.
Taxele și tarifele pentru salubrizare vor fi aprobate de către autoritățile publice locale, conform unei metodologii aprobate de Guvern.
Actualmente, 313 localități beneficiază de servicii de salubritate, rata de acoperire fiind de 75% în mediul urban și de 15% în mediul rural.