În raionul Leova, patru localități învecinate – orașul Leova și satele Tochile-Răducani, Sîrma și Sărata-Răzeși – au decis să își unească forțele și să inițieze procesul de amalgamare voluntară.
Inițiativa vine ca răspuns la provocările administrațiilor locale și la nevoia de servicii publice mai eficiente, într-un context în care resursele sunt limitate, iar accesul la finanțare devine tot mai dificil pentru comunitățile mici.
Din decembrie 2024, aleși locali, funcționari, membri activi ai comunităților din cele patru localități au co-creat o viziune comună pentru noua unitate administrativă.
Cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD, au fost organizate cinci sesiuni de lucru, oferind participanților oportunitatea de a analiza impactul amalgamării voluntare asupra fiecărei dimensiuni-cheie a organizării funcționale ale autorităților publice locale.

Pe parcursul celor cinci ateliere, primarii, viceprimarii, secretarii consiliilor locale, contabilii și specialiști din cadrul primăriilor au analizat aspecte esențiale pentru buna funcționare a noii unități administrativ-teritoriale.
PNUD, Suedia și Norvegia sprijină autoritățile R. Moldova în implementarea reformei administrației publice locale.
Ce beneficii financiare vor avea localitățile amalgamate
Guvernul oferă suport financiar, tehnic și metodologic în procesul de amalgamare voluntară, facilitând o tranziție mai eficientă și coerentă pentru administrațiile locale. În cazul amalgamării orașului Leova cu satele Sîrma, Tochile-Răducani și Sărata-Răzeși, noua unitate administrativ-teritorială va beneficia de 400.000 lei pentru pregătirea procesului de amalgamare, aproximativ 12 milioane lei pentru dezvoltarea infrastructurii și câte 2 milioane lei anual până în 2030 pentru susținerea bugetului local.
În perioada următoare, autoritățile locale ale celor patru localități vor continua procesul de informare și consultare a comunităților, asigurând transparența și implicarea activă a cetățenilor în acest demers. Acestea vor elabora proiectul deciziei de amalgamare, care urmează să fie supus votului în consiliile locale respective, reprezentând o etapă esențială în cadrul procesului de amalgamare voluntară.
Dincolo de aspectele administrative și economice, amalgamarea voluntară este, în esență, despre construirea unor comunități mai puternice și mai unite. Pentru locuitorii din Leova, Tochile-Răducani, Sîrma și Sărata-Răzeși, acest proces reprezintă o oportunitate de a-și uni eforturile pentru un viitor mai sigur și mai prosper.