În turul doi al alegerilor prezidențiale, desfășurate duminică, 3 noiembrie, Maia Sandu, candidata PAS, a câștigat în fața lui Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM. La procesarea a 98,38% din voturi, Maia Sandu a acumulat 54,64% (896.875 voturi) din sufragii, față de 45.36% (744.407 voturi) – cât a acumulat contracandidatul său, potrivit rezultatelor preliminate publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

În turul doi de scrutin, prezența la vot a fost de peste 54%.

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale grație unui suport masiv al moldovenilor de peste hotare. Diaspora a avut o prezență record de peste 326 de mii. În interiorul R. Moldova, însă, Sandu a pierdut cu 48,81% față de 51,19% – cât a acumulat Stoianoglo.

După Vladimir Voronin, Maia Sandu este al doilea președinte al R. Moldova care obține al doilea mandat.

Sandu: A învins libertatea

Într-un briefing ținut de după miezul nopții, Maia Sandu a afirmat că prin votul său, Moldova „a oferit o lecție de democrație” și că „libertatea a învins”. „Uniți am putut să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a declarat Maia Sandu.

Ea lăudat și a mulțumit pentru „mobilizarea exemplară” a Chișinăului și diasporei pe care Sandu a numit-o „uimitoare” în pieptul căreia bate Moldova.

Învingătoarea scrutinului a mai spus că în această campanie a auzit „toate vocile, inclusiv cele critice”. Maia Sandu a mai afirmat că apreciază chemarea la unitate a contracandidatului său.

Răspunzând câtorva întrebări ale presei, Maia Sandu a declarat că acest scrutin a dezgolit vulnerabilitățile țării, că în reforma justiției vor fi schimbate abordările, astfel ca să fie generate rezultate, ca țara să fie pregătită de alegerile parlamentare.

Stoianoglo: democrația înseamnă maturitate în fața rezultatului

Ceva ai devreme, la publicarea primelor rezultate, Alexandr Stoianoglo a chemat la păstrarea calmului indiferent de cifrele afișate. „Votul fiecăruia merită respect, iar democrația înseamnă, în primul rând – maturitate în fața rezultatului”, a declarat Stoianoglo. El a făcut afirmații critice la adresa „mass-media și ONG-urile afiliate puterii”, îndemnându-le „să-și regăsească vocația de a informa obiectiv societatea, renunțând la manipularea, isterizarea și dezbinarea artificială a societății.”