În 164 de grădinițe din raioanele Anenii Noi, Cahul, Florești și Nisporeni urmează să fie testată o nouă formulă de finanțare. Noua metodologie a fost aprobată de Guvern și va fi aplicată începând cu anul 2025.
Prin noua formulă, Guvernul va asigura o creștere a bugetelor pentru grădinițele subfinanțate.
În prezent, din cauza diferențelor de cheltuieli ale grădinițelor din regiunile urbane și cele rurale, există inegalități în sistemul de finanțare a acestora. În zonele cu fonduri insuficiente, instituțiile sunt nevoite să crească numărul de înscrieri în grupe sau să reducă din serviciile oferite, afectând calitatea învățământului preșcolar, conform Guvernului.
Noua metodă cuprinde trei categorii de cheltuieli: salarizarea personalului, cheltuieli legate de infrastructura instituțiilor (costuri pentru încălzire, servicii comunale, procurarea manualelor educaționale), precum și pentru alimentarea copiilor.
Metodologia propusă mai prevede că vor fi reflectate nevoile reale ale fiecărei instituții preșcolare și se va ține cont inclusiv de prezența copiilor cu cerințe educaționale speciale sau a celor care nu vorbesc limba română.
Bugetul total al instituțiilor de învățământ preșcolar la nivel național a fost, în 2023, de peste 5,3 mlrd. de lei.