Au învățat să planteze arbori și arbuști, să regenereze un teren și au căpătat abilități de educație ecologică. Sunt câteva din rezultatele proiectului „Natura – sănătatea noastră”, implementat la gimnaziul „Valeriu Ghereg” din satul Pîrjota, raionul Rîșcani, de membrii grupului de inițiativă „Naturaliștii”.
Scopul proiectului a fost plantarea mai multor specii de plante în locul brazilor care s-au uscat. Elevi ai gimnaziului, împreună cu personalul didactic și non-didactic, au fost antrenați în activități de regenerare a unui teren. Tinerii au deprins abilități de plantare, au învățat a lucra în echipă, s-au implicat în activitățile din cadrul proiectului.
Amenajând și înverzind spațiul din curtea gimnaziului, tinerii și-au dezvoltat și format responsabilitatea și comportamentul grijuliu față de mediu, spun implementatorii proiectului.
„Plantele vor bucura privirile noastre. Chiar dacă în curând vom absolvi gimnaziul, când vom reveni în școală, ne vom mândri că și noi am contribuit la amenajarea curții gimnaziului”, spune Sergiu Cușnir, liderul proiectului.
„În cadrul proiectului au fost realizate un șir de activități, care au implicat tinerii din gimnaziu. Ei și-au dezvoltat responsabilitatea față de tot ce este frumos, în special față de natură”, susține Aliona Cușnir, mentorul proiectului, profesoară de biologie.
Costul total al proiectului este de 17.990 de lei, dintre care 14.990 de lei au fost oferiți de Direcția Învățământ Tineret și Sport Rîșcani, iar 3.000 de administrația locală.
- Proiectul a fost implementat în cadrul Programului de granturi mici pentru tinerii din raionul Rîșcani a Fondului pentru Tineri Rîșcani, fiind implementat de Asociația „Generația Viitorului” și finanțat de Fundația Est-Europeană, din resursele acordate de Suedia și cofinanțat de Consiliul Raional Rîșcani.
Aliona Cușnir, mentor proiect,
corespondentă comunitară în r. Rîșcani