Norvegia și PNUD Moldova vor moderniza cinci din cele 35 de instituții de învățământ care fac parte din Rețeaua Școlilor Model din R. Moldova.

Este vorba de o investiție de circa 19 mil. de dolari, iar proiectul de modernizare va fi realizat până în anul 2028.

Cu fondurile alocate, vor fi renovate clădirile, instituțiile fiind, totodată, dotate cu echipamente școlare performante și mobilier. PNUD și Norvegia vor susține și formarea cadrelor didactice și adaptarea curriculumului și a conținuturilor educaționale predate în școli.

Viitoarele proiecte de reconstrucție vor fi consultate pe larg în cadrul unor discuții publice cu elevii, profesorii și părinții, anunță PNUD Moldova.

„Școlile-model trebuie să devină poli de atracție în special pentru copiii care studiază acum în instituții cu un număr foarte mic de elevi. Vom investi în infrastructura acestor instituții, astfel ca procesul educațional să fie organizat la cele mai înalte standarde.”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.

„Așteptăm cu nerăbdare să urmărim evoluția acestui proiect și sperăm că acesta va ajuta Moldova să creeze un viitor mai bun pentru tânăra sa generație”, a menționat Kamilla H. Kolshus, șefa Biroului Ambasadei Norvegiei.

„O școală model înseamnă infrastructură accesibilă și modernă, management al instituției bine organizat, incluziv și democratic, precum și predare excelentă, axată pe dezvoltarea competențelor și abilităților fiecărui elev prin programe de studii îmbunătățite”, a afirmat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Lucrări complexe de modernizare

Cele cinci școli beneficiare vor trece printr-o transformare complexă, astfel ca să fie accesibile, precum și să asigure un mediu sigur și confortabil pentru elevi și profesori.

Sălile de clasă vor dispune de computere, table interactive și alte dispozitive educaționale. Echipamentele performante pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie (senzori, dispozitive digitale de măsurat etc) vor înlocui dispozitivele învechite moral și fizic.

Se vor face lucrări de modernizare și în exteriorul clădirilor – vor fi renovate terenurile de sport, trotuarele, curțile școlilor și sistemele de iluminat etc. În plus, școlile vor primi mobilier nou, conceput pentru a fi versatil și confortabil, pentru a le permite profesorilor să schimbe cu ușurință configurația sălii de clasă și să folosească metode active de învățare și lucru în grup.

Profesorii din cele cinci școli vor beneficia de cursuri de formare și perfecționare pentru a-și dezvolta competențele pedagogice și a adapta metodele de predare, astfel ca acestea să fie interactive și incluzive.

  • Reţeaua Şcolilor Model este un proiect al Ministerului Educaţiei și Cercetării. Autorităţile au ales 35 de şcoli, care vor fi transformate astfel încât să fie un model atât din punct de vedere a infrastructurii, cât şi a metodelor de predare. Inițiativa este susținută și de Banca Mondială, Uniunea Europeană, PNUD, UNICEF, Guvernul Poloniei și alte organizații internaționale. Proiectul este susținut și de mai multe companii private, care s-au alăturat inițiativei.