Pe parcursul verii din anul curent, tinerii grupului de inițiativă „Comunitatea” al gimnaziului din Cucuieții Vechi, raionul Rîșcani, au fost implicați în informarea elevilor despre necesitatea activităților în aer liber. Ei au ajuns la concluzia că e nevoie de a crea un spațiu prietenos tinerilor, care să sporească nivelul de socializare „vie” într-o eră digitală.
De aici și a apărut și ideea de a implementa proiectul „Spațiu verde: energie, creativitate și interacțiune”. Acesta și-a propus, prioritar, crearea unui spațiu de comunicare „vie” în aer liber.
În acest sens au fost instalate bănci în curtea instituției școlare, tinerii desfășurând lucrări de salubrizare și amenajare.
Tinerii au realizat activități de înverzire, sădind arbuști de tuia.
În rezultat, curtea gimnaziului a căpătat alt aspect, devenind mai atractivă pentru elevi, profesori și pentru cei care vin în ospeție la instituția de învățământ.
Cel mai important a fost că tinerii au învățat să lucreze în echipă și să coopereze, spun autorii proiectului.
„Prin acest proiect, am încurajat și dezvoltat implicarea tinerilor în viaţa școlii prin asumarea unor roluri active care ia făcut responsabili și, în acelaşi timp, au fost create oportunități de a-și petrece timpul liber într-un mod sănătos și util. Sunt sigură că proiectul a fost și un prilej de transmitere a bunelor practici și pentru alți tineri din comunitate”, spune Anna Carabulea, mentorul grupului.
Proiectul „Spațiu verde: energie, creativitate și interacțiune” a fost derulat în cadrul Programului de granturi mici a Fondului pentru Tineri Rîșcani, implementat de Asociația „Generația Viitorului” în parteneriat cu Direcția Învățământ Tineret și Sport Rîșcani, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.
Arian Carabulea,
liderul grupului de inițiativă,
corespondent comunitar