Aproape toată vara, grupul de inițiativă „Eco friends group” din satul Recea, raionul Rîșcani, n-a stat degeaba, dar a fost antrenat în implementarea proiectului „Timpul genților eco”, proiect în care au participat 30 de tinere.

Folosirea cotidiană a ambalajelor și a genților ecologice, dar și dezvoltarea deprinderilor de viață au fost premisele acestui proiect.

Aceste premise au făcut membrii grupului de inițiativă să ajungă la concluzia că este necesar de a forma și dezvolta o serie competențe de viață. Astfel, unul dintre scopuri a fost cultivarea, în rândul a 30 de tinere, deprinderii cusutului la mașina de cusut și la mașina de surfilat. Tinerele au experimentat diverse tipuri de cusături, de broderii și modalități de surfilare, de prelucrare a marginilor materialului; de croire și realizare a unui șervețel de masă din pânză naturală; de coasere a unei broderii; de unire a părților materialului prin coasere sau surfilare, pentru realizarea genților ecologice.

Tinerele participante s-au convins că printre beneficiile lucrului la mașina de cusut și cea de surfilat se numără faptul că pot crea lucruri după bunul lor plac – șervețele pentru masă din pânză naturală sau o geantă eco. Cu siguranță, activitățile desfășurate au contribuit la formarea abilităților de coasere, care, pe viitor, poate să devină un hobby sau și chiar o afacere.

Ce spun tinerii

La finele desfășurării proiectului, participantele si-au împărtășit impresii obținute.

Emilia, în vârstă de 14 ani, spune că alături de alte colege a învățat să confecționeze un șervețel de masă din pânză naturală și să croiască și să coase genți ecologice. „A fost o experiență minunată și m-am bucurat să lucrez împreună cu celelalte fete”, spune Emilia.

Anghelina are 20 de ani și spune că pentru ea a fost cel mai frumos proiect. Dânsa, alături de colege, a realizat câteva genți eco. „Fiecare participantă a avut ocazia să-și exprime creativitatea și să personalizeze propria geantă. Astfel, fiecare și-a ales desenul pe care a dorit să îl brodeze pe geanta ce urma să fie realizată”, susține Anghelina. Tânăra mai afirmă că va păstra geanta eco confecționată „ca o amintire a realizării unui lucru util cu propriile mâini”, iar deprinderile și cunoștințe dobândite le va împărtăși prietenilor și familiei.

„Etapa preferată a fost personalizarea genții, care ne-a permis să ne punem în aplicare creativitatea. Geanta eco va fi utilizată în principal pentru cumpărături și plimbări, oferind o alternativă practică și elegantă la pungile de plastic”, povestește Denisa, o adolescentă de 14 ani.

O altă participantă la proiect, Mădălina, în vârstă de 14 ani, spune că a fost o idee minunată să se implice în acest proiect creativ. „Am învăţat foarte multe lucruri despre cum se confecționează ceva util, iar lucrul în echipă a făcut munca mai uşoară şi distractivă în acelaşi timp. Dar cea mai mare satisfacție am avut-o atunci când eram pe ultima sută de metri în confecționarea unei genți eco, fiind nerăbdătoare să o port”, povestește Mădălina.

***

Liderul grupului de inițiativă „Eco friends group” este Ilaria Dascal, iar mentorul – Taisia Dogotari.

Bugetul total al proiectului a fost constituit din 18.900 lei, dintre care contribuția locală a fost de 4.000 de lei, iar restul fondurilor au fost oferite de Asociația „Generația Viitorului.”

Taisia Dogotari, mentor proiect,
corespondentă comunitară