Elevii de la Liceul „Eugen Coșeriu” din satul Mihăileni, raionul Rîșcani, au finalizat, recent, proiectul „Grădina cunoașterii verzi”, implementat de grupul local de inițiativă „Tinerii Ambițioși” – supranumit „motorașul schimbărilor”. Cu fondurile atrase, ei au creat un spațiu comod și prietenos chiar curtea liceului.
Tinerii din Mihăileni au amenajat un spațiu din curtea liceului, fiind vorba de amenajarea unei zone verzi și de agrement care să încurajeze socializarea, recreerea și educația ecologică.
Administrația liceului și grupul de inițiativă și-au propus să îmbunătățească atât funcționalitatea, cât și aspectul estetic al curții instituției școlare, contribuind la educația ecologică a elevilor și la consolidarea relațiilor cu comunitatea locală. Iar scopul principal al proiectului a fost să consolideze relațiile dintre colegi, prin intermediul activităților la care au participat.
O curte care… educă
Implicarea tinerilor de la pregătirea terenului până la plantarea plantelor a fost determinantă.
„Cred că implicarea directă a tinerilor este cheia succesului nostru. Ei nu doar că au văzut rezultatele muncii lor, ci vor învăța să aprecieze munca în echipă și grija față de mediu. Creăm o curte care nu doar arată bine, ci și educă”, spune Iurie Moscalu, mentorul proiectului.
Prin implementarea proiectul nu doar a fost revitalizată curtea școlii, dar a fost cultivat și un model de responsabilitate socială și implicare comunitară. Proiectul a demonstrat că prin cooperare și dedicație pot fi obținute rezultate durabile.
„Sperăm și ne-am propus ca acest proiect să fie un model de bune practici pentru alte instituții și să inspire o schimbare pozitivă și durabilă în comunitatea noastră”, afirmă Lia Munteanu, liderul proiectului.
Suport local și din diaspora
În vederea realizării proiectului, Fondul pentru Tineri Rîșcani a alocat 15.000 de lei, Primăria Mihăileni – 3.000 lei, iar Asociația ,,Mihăilenarii de pretutindeni” – 4.400 de lei. Totodată, administrația locală din Mihăileni a oferit borduri în sumă de 9.135 lei.
Proiectul a fost derulat în cadrul Programului de granturi mici a Fondului pentru Tineri Rîșcani, implementat de Asociația „Generația Viitorului” în parteneriat cu Direcția Învățământ Tineret și Sport Rîșcani, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.
Adelina Cecan, membră a FPT Rîșcani,
corespondentă comunitară