În perioada 19-22 august în cadrul Asociației Internaționale a Tinerilor s-a desfășurat Academia de Vară „Abilitarea grupurilor de inițiativă”. Activitatea de patru zile și-a propus să consolideze abilitățile a 50 de tineri din 15 regiuni ale R. Moldova în managementul grupurilor de inițiativă, scrierea proiectelor și bugetarea acestora.
Programul a inclus sesiuni de „înviorare matinală”, workshopuri inovative, sesiuni creative și ateliere pe anumite teme cu traineri experimentați, cu ajutorul cărora tinerii au prins firul și au avut oportunitatea de a obține noi idei care le vor fi utile în prezent, dar și în timpul ce urmează.

Ce au învățat tinerii
În prima zi, tinerii au avut parte de activități de cunoaștere, în așa fel încât să primească plăcere din lucrul în echipă. Ulterior, au continuat cu o sesiune unde au lucrat asupra subiectului „Ce înseamnă un grup de inițiativă” și cum pot deveni lideri ai schimbării în comunitatea lor. Ziua s-a încheiat cu o sesiune de reflecție, unde fiecare și-a exprimat public impresiile și opiniile acumulate pe parcursul zilei.
A doua zi de Academie a fost urmată de noi experiențe, cum ar fi înscenarea diverselor roluri din comunitate, un exercițiu care a permis înțelegerea nivelului de implicare. Tinerii au luat parte și la activități creative. Spre finalul zilei, grupurile și-au împărtășit unui altuia obiectivele.

În a treia zi, tinerii au învățat că bugetul nu reprezintă doar niște cifre, ci o adevărată foaie de parcurs ce permite proiectului să aibă succes. Prin activități practice, aceștia, au explorat elementele esențiale ale unui buget, aflând cum să facă corect diferența dintre planificare și estimare.
Ultima zi, ce-a de patra, a fost un roller coaster împletit cu energie, învățare și reflecție și urmat de o sesiune matinală. O activitate a zilei a fost gestionarea prezenței în Social Media, unde tinerii au fost instruiți în ceea ce privește reflectarea corectă și atragerea atenției pe rețele și social feed.

La sfârșitul programului Academiei, a fost desfășurată o ultimă sesiune de reflecție a obiectivelor fiecărui grup în parte și îndeplinirea așteptărilor de la începutul Academiei.
Ce spun participanții
Trainerii au fost un factor foarte important pe parcursul desfășurării Academiei de Vară. Cei doi facilitatori au asigurat informațiile recepționate de către participanți privind bugetarea și scrierea proiectelor, iar alți doi experți au facilitat tinerii în utilizarea instrumentului Drive și aranjarea în pagină Social Media a unui Grup de Inițiativă.
Tinerii au fost plăcut surprinși de oportunitățile oferite de Academia de Vară.

„Am participat la Academia de Vară și am fost impresionată de felul cum a fost organizată. Programul a fost excelent structurat și mi-a oferit oportunitatea de a dezvolta abilități esențiale în cadrul grupurilor de inițiativă. Activitățile desfășurate m-au ajutat să-mi îmbunătățesc abilitățile de comunicare și colaborare. A fost o experiență valoroasă care nu doar că m-a provocat să cresc, dar mi-a și oferit posibilitatea de a construi relații importante! Și cel mai important lucru este că am lucrat cu cea mai tare echipă de organizare”, Cristina-Arina Cojocaru.
„A fost una dintre cele mai interesante, cele mai «la subiect» sau «actuale». Pe lângă faptul că condițiile, hrana și, în general, locația erau foarte bune și potrivite, facilitatea și organizarea au fost bine puse la punct”, susține Anastasia Camerzan.

Ce urmează
După abilitățile obținute la Academia de Vară, tinerii au format zece Grupuri de Inițiativă, iar ca activitate post-Academie au responsabilitatea de a implementa un proiect în comunitatea lor în scopul rezolvării unei probleme esențiale din localitate. Astfel că tinerii din raioanele Cimișlia, Florești, Șoldănești, Telenești, Orhei, Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Chișinău, Sîngerei, Căușeni, Anenii Noi, Criuleni, Stăuceni, Soroca urmează să creeze comunități de acțiune „TINEri pentru TINEri”.
Proiectul este implementat de Asociația Internațională a Tinerilor, în cadrul proiectului „Youth Activation Program 4.0”, cu suportul financiar al Agenției Naționale pentru Tineret prin intermediul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2024.
Miruna Lupan,
voluntară a Asociației Internaționale a Tinerilor,
corespondentă comunitară