1968 de copii și adolescenți din raioanele Cahul, Telenești, Leova, Ungheni, Călărași, Cantemir și mun. Chișinău au fost implicați în perioada mai-iulie a.c., în diverse activități de promovare a modului sănătos de viață prin activitate fizică și sport.
Copiii și adolescenții au reușit să înțeleagă mai bine beneficiile practicării activității fizice pentru propria stare de sănătate, să exploreze metode și jocuri interactive, să îmbunătățească abilitățile sociale și să câștige mai multă încredere în forțele proprii. Ei au participat la două flashmob-uri (225 de beneficiari); zece competiții sportive (574 de beneficiari); șapte instruiri în promovarea modului sănătos de viață (632 de beneficiari); patru excursii și tabere interactive (175 de beneficiari) și trei concursuri de desene și fotografii, inclusiv un TVC (362 de beneficiari).

Activitățile au fost desfășurate în cadrul proiectului „Creștem o generație incluzivă și activă”, implementat de Asociația „Principii sănătoase” din Fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Proiectul „Creștem o generație incluzivă și activă” urmărește popularizarea modului sănătos și activ de viață prin intermediul activității fizice în rândul copiilor și adolescenților cu întârziere în dezvoltare/deficienţă mintală/dificultăţi/dizabilităţi severe de învăţare/dizabilităţi intelectuale; deficienţe auditive; tulburări emoţionale (afective) şi de comportament; tulburări de limbaj; cu boli cronice (cu suprapondere/obezitate, diabet zaharat, etc.); etc. Activitățile realizate în cadrul proiectului contribuie nu doar la adoptarea unor obiceiuri sănătoase, ci și la creșterea coeziunii sociale la nivel naţional şi local, deoarece propune intervenții de promovare a activității fizice și sportului dedicate în special copiilor și adolescenților dezavantajați sau aflați la risc de excluziune socială.
Lilia Tricolici,
corespondentă comunitară