219 gospodării casnice vulnerabile din punct de vedere energetic, dintre care 74 case de copii de tip familial, au beneficiat de măsuri de eficientizare energetică a imobilelor în cadrul inițiativei-pilot „Casa verde”, desfășurată cu susținerea financiară a UE și implementată de PNUD.
În 74 de case au fost instalate 11 colectoare solare, 22 de cazane pe biomasă, 22 de panouri fotovoltaice și a fost realizată izolarea termică a 35 de case – în total 90 de intervenții, în unele gospodării fiind combinate multiple măsuri de eficientizare energetică.
În alte 145 de gospodării au fost instalate panouri fotovoltaice. Acești beneficiari au fost selectați din sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” în baza mai multor criterii, cum ar fi să dețină în proprietate casa în care locuiesc, să înregistreze un consum lunar mediu de energie de 400-600 kWh și să aibă grad de vulnerabilitate energetică foarte ridicat. Prioritate au avut familiile cu mulți copii.
„Casa verde” este o inițiativă pilot realizată în cadrul programului UE-PNUD ,,Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova” cu un buget de peste un milion și jumătate de dolari americani. Programul promovează practicile și tehnologiile de economisire a energiei și de eficientizare energetică, în special în cadrul gospodăriilor vulnerabile energetic.
Programul „Casa verde” urmează să fie extins la nivel național.