Premierul Dorin Recean a anunțat despre lansarea programului guvernamental Prima Casă Plus, după ce o inițiativă în acest sens a fost lansată de președinta Maia Sandu.

Programul va fi disponibil pentru cetățeni din luna iulie a.c.

Potrivit premierului, va fi extinsă lista de beneficiari – la program vor putea participa și reprezentanții profesiilor libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii, artiștii și alte persoane care pot să demonstreze un venit.

Alte noutăți din program

Va crește plafonul maxim de creditare de la 1 milion până la 2,5 milioane de lei, cu o rată fixă de 7,63%, iar durata maximă a creditului va fi extinsă de la 25 până la 30 de ani.

O altă noutate ține de majorarea cotei de garantare a creditului de către stat de la 50% la 70%, pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului. Pentru locuințele din capitală, date în exploatare cu până la 10 ani până la depunerea cererii, cota va crește de la 50% până la 65%.

Cei care au o locuință nu mai mare de 50 de metri pătrați vor putea depune dosarul pentru o locuință mai mare.

O serie de proceduri vor fi simplificate prin digitalizarea proceselor și eliminarea unor certificate eliberate de Agenția Servicii Publice.

Programul Prima Casă a fost lansat în 2018 de guvernarea PD.