Dmitrii Golosnoi este președintele organizației „Invalife” din orașul Tiraspol. Organizația activează de mai bine de 12 ani și oferă asistență persoanelor cu dizabilități, inclusiv servicii de reabilitare și sporire a accesibilității.

Acum doi ani, pe lângă organizație a fost deschis un Centru de împrumut al mijloacelor tehnice de reabilitare. Cererea pentru aceste mijloace era atât de mare, încât Centrul nu mai reușea să facă față și Dmitrii a apelat după ajutor la proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

Cu ajutorul Suediei, Marii Britanii și PNUD, în cadrul proiectului AdTrade, Dmitrii Golosnoi a dezvoltat o afacere socială și a procurat mai multe mijloace tehnice de reabilitare, pe care le oferă acum în chirie. Cele mai solicitate sunt paturile multifuncționale, scaunele cu rotile, cadrele de mers, premergătoarele și cârjele.

Așa cum în cadrul organizației activează persoane cu dificultăți de mobilitate, cu ajutorul proiectului AdTrade, Centrul a fost dotat cu un elevator și a fost adaptat pentru utilizatorii de scaun rulant.

Cred că cele mai importante mijloace tehnice de care dispunem sunt și cele mai costisitoare, pe care persoanele nu le pot cumpăra din cauza costului acestora, însă le pot împrumuta de la noi cu ușurință, susține Dmitrii Golosnoi, citat de PNUD Moldova. În afară de mijloacele tehnice, la noi beneficiarii găsesc grija de care au nevoie.