Problema animalelor fără adăpost din orașul Sîngerei devine tot mai presantă, punând în pericol atât siguranța oamenilor, cât și a animalelor în sine.

Prezența animalelor comunitare pe străzile orașului creează un risc semnificativ pentru locuitori. Agresivitatea unor animale, precum și posibilitatea transmiterii de boli infecțioase, provoacă îngrijorare în rândul populației.

O locuitoare a orașului, Valeria Melnic, relatează o experiență traumatizantă: „Am fost atacată de câini vagabonzi chiar pe teritoriul unei școli. Nu credeam că pot să alerg atât de repede până atunci.”

Deși au fost luate anumite măsuri, precum inițiativa primăriei de a oferi sterilizare gratuită animalelor, problema persistă. Lipsa unui cadru legislativ adecvat și deficiențele sistemului actual de gestionare a animalelor fără adăpost împiedică găsirea unor soluții durabile.

Oamenii sunt cei care poartă principala responsabilitate pentru creșterea numărului de animale comunitare. Abandonul animalelor de companie, lipsa de sterilizare și lipsa de supraveghere adecvată contribuie semnificativ la agravarea problemei.

Soluțiile care se cer ar fi, în opinia noastră, urătoarele:

– Implementarea unui sistem eficient de gestionare a animalelor fără adăpost: Acest sistem ar trebui să includă:
– Adăposturi pentru animale
– Campanii de sterilizare și microcipare
– Educație publică pentru a crește gradul de conștientizare a responsabilității față de animale

Mai este necesară adoptarea de legi și reglementări clare care să reglementeze gestionarea animalelor fără adăpost și să sancționeze abandonul animalelor de companie. O abordare integrată, care să implice toate părțile interesate, este esențială pentru a găsi soluții durabile și eficiente la problema animalelor vagabonde.

Problema animalelor fără stăpân din Sîngerei este una complexă care necesită o abordare serioasă și responsabilă din partea tuturor actorilor implicați. Doar prin eforturi comune și prin implementarea unor soluții eficiente vom putea asigura siguranța oamenilor și a animalelor, creând un mediu mai bun pentru întreaga comunitate.

Bianca Ifodi,
corespondentă comunitară din raionul Sîngerei