Pentru mii de locuitori din Florești, poluarea râului Răut reprezintă una dintre cele mai mari provocări de mediu din ultimii ani. Problema respectivă le afectează calitatea vieții și sănătatea comunității.

Unii localnici spun că situația a apărut din cauza că în oraș nu există o stație de epurare a apelor uzate, alții îi acuză pe locuitori că aruncă gunoiul la întâmplare, în locuri neautorizate.

„Este tragic să vedem cum o sursă de apă vitală devine o sursă de pericol și poluare”, spune un locuitor al orașului Florești.

Educația pentru mediu, în declin

„Nu există este o sursă de canalizare care să interacționeze direct cu râul. Deci, nu putem spune că este vorba de poluare. Mai degrabă, este din cauza activităților umane, de aruncare a deșeurilor în apă. Asta, de fapt, influențează foarte mult situația actuală a râului”, a afirmat Dorina Coșciuc, șefa Inspectoratului pentru protecția mediului din Florești.

În fiecare an, în oraș sunt organizate activități de colectare a deșeurilor din preajma râului. Aceste acțiuni, însă, sunt eficiente pentru perioade scurte de timp, pentru că unii  locuitorii continuă să arunce gunoiul în apropierea apei.

„În fiecare primăvară au loc activități de salubrizare în zona râului. Mă implic cu plăcere în aceste activități, dar consider că fiecare om are un sistem de gândire diferit și nimeni nu-l va putea schimba vreodată, din cauza asta, râul arată într-un mod deplorabil”, mărturisește Vlad Panco, un tânăr care locuiește în apropierea râului Răut.

Autoritățile vor mai multă implicare a locuitorilor

Autorităților locale spun că orașul Florești urmează să obțină finanțare pentru construcția unei rețele de apeduct.

„Ne dorim să reparăm drumul. Din moment ce o să fie reparat acest drum, atunci vor fi amenajate și anumite părți ale râului, vor fi curățate. Această problemă a poluării apei persistă de mai mulți ani din cauza activităților umane. În caz contrar, acest râu nu ar fi fost poluat. Ne dorim finanțarea oricărei inițiative de salubrizare, dar și epurare a apelor uzate din orașul Florești”, precizează Iurie Gangan, primarul orașul Florești.

Specialiștii de la Inspectoratul pentru protecția mediului susțin că principala cauză a poluării râului Răut este iresponsabilitatea locuitorilor din Florești, care aruncă deșeuri în preajma apei. Pe teritoriul orașului Florești sunt mai multe gunoiști neautorizate, iar administrația locală spune că nu reușește să întrețină spațiile la standardele necesare.

Marin Jintița, corespondent comunitar

  • Material realizat în cadrul Academiei de Jurnalism Comunitar, implementat de Asociația Internațională a Tinerilor în cadrul programului Youth Activation Program 3.0 cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia în cadrul Programului „Cetățeni activi, comunități prospere”