Lansarea eRețeta, la 1 aprilie, marchează un pas semnificativ în modernizarea sistemului de sănătate din R. Moldova și aduce numeroase beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru medici și farmaciști, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Rețeta pe suport de hârtie pentru medicamente și dispozitive medicale compensate va fi înlocuită cu un formular electronic. Rețeta electronică va oferi pacienților un acces mai rapid la medicamentele și dispozitivele medicale compensate prin reducerea timpului de așteptare la medic, precum și în farmacie.

Cum va funcționa eRețeta

eRețeta va fi prescrisă atât de medicul de familie, cât și de orice medic specialist, inclusiv cei din cadrul unităților de primiri urgențe și cei care prestează servicii de îngrijiri comunitare și îngrijiri paliative la domiciliu. La farmacie, cetățenii vor putea ridica medicamentele sau dispozitivele medicale compensate cu prezentarea doar a buletinului de identitate. Pacientul va putea valorifica aceeași rețetă de mai multe ori (pe parcursul a trei vizite la farmacie). Mai mult decât atât, produsele compensate vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient.

În perioada octombrie 2023–martie 2024, reprezentanții CNAM au desfășurat seminare de instruire pentru medici și farmaciști cu privire la aplicarea eRețetei.

În R. Moldova sunt peste 800 de mii de cetățeni care beneficiază de medicamente compensate.