UE și Fundația Soros susține financiar dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane vulnerabile din R. Moldova

0
Foto: Delegația UE

41 de servicii sociale pentru persoanele din grupuri vulnerabile din Republica Moldova au fost create sau îmbunătățite de către organizații ale societății civile, în parteneriat cu autoritățile publice locale și centrale.

Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu IP Keystone Moldova și Asociația „Institutum Virtutes Civilis”.

În cadrul proiectului au fost create 12 centre de zi sau de plasament pentru copii și adulți în situații de risc, 8 echipe mobile și servicii de îngrijire la domiciliu, 6 centre de reabilitare pentru copii și adulți cu dizabilități, 3 servicii de orientare profesională pentru tinerii aflați în situații de risc, 3 servicii de case comunitare și locuințe protejate, 3 servicii pentru copii și adulți cu dizabilități vizuale și auditive, 2 spălătorii sociale, o cantină socială, precum și un centru de tip Barnahus în Bălți. Aceste servicii funcționează în 29 de raioane și municipii.

Proiectul „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune” a demarat în anul 2021 și se va încheia în iulie 2024, cu bugetul total de 3.375.000 euro, din care contribuția UE este de 3.000.000 euro.

Pe durata proiectului, 6.739 de persoane din grupurile vulnerabile au beneficiat de servicii sociale, dintre care 58,4% beneficiari sunt din mediul rural și 41,6% – din mediul urban. Majoritatea (74%) beneficiarilor sunt copii și 17% –  persoane în etate.