Managerii a opt clustere din raioanele Cahul și Ungheni, create și susținute de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, împreună cu reprezentanții PNUD Moldova au participat, recent, la o vizită de studiu în Polonia. Ei au preluat bunele practici și expertiză internațională în domeniul clusterizării.

Participanții au vizitat clustere din domeniile turistic și agro-alimentar din regiunea Mazoviei, renumite pentru gastronomia rurală și valorificarea resurselor naturale.

Vizita a continuat în Silezia de Jos la companiile membre ale unui cluster inovativ de rang național din domeniul agro-alimentar, specializate în producția și comercializarea a zeci de produse, inclusiv cosmetice pe bază de plante și produse farmaceutice.

Tot în Silezia de Jos, participanții s-au întâlnit cu reprezentanții Asociației Vinificatorilor, unde au interacționat cu cei mai mari producători de profil din Polonia.

Managerii clusterelor de la Cahul și Ungheni au explorat o pensiune, afacere de familie, în voievodatul Kamienna Gora, vizitând și o fermă de ovine și caprine.

Foto: PNUD Moldova

Pe parcursul vizitei au fost organizate mai multe întâlniri și discuții cu reprezentanți din sectorul turistic, agro-alimentar, industria mobilei, cu reprezentanți ai companiilor, asociațiilor și clusterelor din domeniile sus-menționate, în cadrul cărora au fost planificate potențiale parteneriate. Unii reprezentanți ai clusterelor moldovene au inițiat relații de colaborare cu companii poloneze.