Sunt stilate, inteligente, atrag atenția prin calitate, aspectul modern și conferă spațiului în care se află o pată de culoare și originalitate. Este vorba despre ghivecele cu auto-udare Happy Plants ale companiei „Santino” din Chișinău, care au cucerit mulți iubitori ai naturii, nu doar din Moldova, dar și de peste hotare. De ce se numesc inteligente? Pentru că au la bază un concept inovator, care asigură alimentarea automată a plantelor cu apă, ceea ce reduce timpul necesar îngrijirii lor.

„Într-un astfel de ghiveci planta poate fi udată cu mult mai rar decât de obicei și poate fi alimentată cu apă la rădăcină, în cazul în care nu-i place udarea la suprafață. În plus, sistemul nostru ajută la identificarea cantității de apă turnată în ghiveci și a momentului în care ar trebui udată din nou”, explică Andrei Ursu, managerul de vânzări al companiei.

Foto: PNUD Moldova

Ghiveciurile se vând și pe Amazon

Datorită calității produselor, compania concurează cu mari producători internaționali. Unii chiar au ajuns să copieze produsul, dar acest lucru nu a făcut decât să motiveze echipa să muncească cu inspirație în continuare. Managerul declară că „Santino” este bine ancorată atât pe piața din Est, cât și pe cea din Vest și se bucură de vânzări pe Amazon.

Colaborările de până acum sunt doar câțiva dintre pașii companiei către dezvoltare. Unul din obiectivele majore în vânzări a fost de a deveni partener de încredere pentru Germania, țară considerată „poarta comercială a Europei”.

Foto: PNUD Moldova

Germania, puntea spre toată Europa

Datorită proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie, „Santino” a reușit să se poziționeze pe piața germană.

În Germania, 80 la sută din rețele vând în retail, ceea ce înseamnă că distribuind produsele acolo, faci export în toată Europa.

„Ne-am dorit mereu să accesăm piața din Germania. Ca să ajungi acolo, nu este suficient să fii bun, contează foarte mult să arăți că ești un partener de încredere. Anterior, pentru a ne face văzuți, ne ajutau expozițiile la care mergeam, dar din cauza pandemiei n-am reușit să facem acest lucru, fapt care a complicat lansarea noastră”, afirmă managerul de vânzări al companiei.

Au fost ajutați de PNUD

Datorită proiectului PNUD/AdTrade, „Santino” a reușit să promoveze exporturile în Germania, să participe la traininguri, expoziții și să găsească parteneri. „AdTrade ne-a ajutat să identificăm o listă de potențiali clienți din Germania. Lucrul cu ei ne-a ajutat să înțelegem nevoile și specificul pieței. După cinci ani de încercări, am reușit să avem o viziune a acestei piețe, o prezență bună pe Amazon Germania, să găsim un partener cu care am semnat în acest an un contract și vom participa împreună la ‘Spoga Gafa 2024’, cea mai mare expoziție internațională din domeniu grădinăritului”, relatează Andrei Ursu.

Cantitatea exportului, dar și calitatea ghiveciurilor se datorează faptului că producția se realizează conform unui ciclu de producere închis, începând cu proiectarea și fabricarea matrițelor, până la turnarea și ambalarea ghivecelor. Iar la baza companiei stă filosofia unui business sustenabil, pentru că „Santino” are capacitatea de a refolosi materialele după prelucrarea produsului, deținând o instalație de reciclare. În plus, standardizarea cutiilor după parametrii europeni este foarte importantă pentru a stabili și menține relații cu partenerii externi.

Foto: PNUD Moldova

„Datorită AdTrade, am reușit să depășim etapa dificilă cauzată mai întâi de pandemie, apoi și de alte crize și să devenim vizibili pentru partenerii străini, să dezvoltăm capacitățile noastre de export. Astfel, compania crește cu pași mult mai siguri, într-un ritm accelerat. Uneori, dezvoltarea capacităților de export nu depinde de utilaje sau procesele de producere, ci de relațiile stabilite cu partenerii străini și imaginea pe care o are o companie în ochii lor. Acest caz este o dovadă a faptului că, în orice situație, chiar și în condițiilor multiplelor crize care ne afectează în prezent, suportul extern este o soluție și poate da aripi unei companii pentru a-și atinge scopurile”, spune Andrei Ursu de la „Santino”.

Planuri de extindere a exporturilor

Acum, „Santino” trebuie să facă doar un singur lucru: să livreze produse inteligente made in Moldova pe toată harta lumii, pentru ca oamenii să se bucure de confort, iar casele să capete culoare.

Compania „Santino” este una din cele 32 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului care și-au sporit capacitățile de export și au stabilit colaborări la nivel internațional în cadrul Acceleratorului de Exporturi, o componentă a proiectului PNUD/AdTrade. Companiile au beneficiat de asistență pentru implementarea sistemelor de management al calității, elaborarea magazinelor online, site-urilor sau cataloagelor de prezentare a produselor, stabilirea parteneriatelor de afaceri și alte servicii necesare pentru sporirea competitivității și accesarea piețelor externe. Pe parcursul anului 2024, încă cel puțin 26 de companii vor beneficia de asistență în cadrul acestei componente.

Un articol al PNUD Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.