Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și autorități locale din raionul Fălești, proprietar al apeductului magistral Prut-Fălești, au inițiat elaborarea cererii complete de finanțare pentru implementarea proiectului „Finalizarea și punerea în funcțiune a sistemului de apeduct Prut-Fălești”.

Serviciul de aprovizionare cu apă urmează să fie regionalizat, a spus Maria Prisacari, directoarea ADR Nord. Cu apă potabilă vor fi asigurați cetățeni din raioanele Fălești și Ungheni.

Ce prevede proiectul

Noul proiect din raionul Fălești prevede, în prima etapă, crearea accesului la apă potabilă pentru circa 26.260 de cetățeni, 60 de instituții publice și 400 de agenți economici din zece localități din raionul Fălești, prin efectuarea lucrărilor de construcție-montaj stabilite în versiunea actualizată a proiectului tehnic. De asemenea, proiectul are în vedere și regionalizarea serviciului public de aprovizionare cu apă. Aceste acțiuni vor fi precedate de efectuarea unei expertize tehnice pentru infrastructura existentă și stabilirea necesităților pentru funcționarea apeductului magistral Prut-Fălești.

Proiectul urmează să fie inclus în Documentul Unic de Program (2022-2024) și va fi finanțat de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Un proiect de 100 de mil. de lei din secolul trecut

Lucrările de construcție-montaj a vechiului sistem de alimentare cu apă din râul Prut a localităților din raionul Fălești au demarat încă în anul 1984. De atunci, au fost realizate mai multe măsuri investiționale în acest sens. În anul 2012, după montarea unei stații de tratare a apei din orașul Fălești, apa din Prut nu a ajuns în casele făleștenilor din cauza vechiului apeduct magistral Prut-Fălești, care a cedat. Ulterior au urmat alte investiții pentru redresarea situației.

Prin intermediul ADR Nord, în raionul Fălești au fost implementate trei proiecte de alimentare cu apă și sanitație. Până în prezent, investițiile în apeductul Prut-Fălești constituie peste 100 mil. lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.