Presa de la Bălți a publicat schițele viitorului sediu al Agenției pentru Dezvoltare Nord. Amintim că instituția va fi amplasată în fosta clădire a Prefecturii județului Bălți, unde până mai recent a fost amplasat oficiul de stare civilă.

O licitație pentru selectarea companiei ce urmează să realizeze restaurarea va avea loc săptămâna aceasta. Lucrările de renovare a clădirii vor începe în acest an și vor dura opt luni.

În acest an, vor fi alocate circa 14 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor de renovare.

Potrivit documentației de licitație, suprafața soclului va fi din stuc de culoare gri închis, iar treptele, soclurile și parapeții vor fi acoperite cu piatră de Căsăuți. Elementele metalice vor fi de culoare gri și albastru.

În noiembrie, 2022, edificiul a fost transmis, cu titlu gratuit, din administrarea Cancelariei de Stat, în gestiunea ADR Nord.

Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Inițial, edificiul avea doar un singur nivel. Până în anul 1918, în această clădire s-a aflat Zemstva orașului. Aici, la 3 martie 1918 a fost decisă în unanimitate votarea unei scrisori către Sfatul Ţării, în care se manifesta dorinţa de revenire la Patria Mamă, judeţul Bălţi devenind primul din Basarabia care vota Unirea.

Iar în perioada interbelică, edificiul a servit drept local prefecturii județului Bălți. În 1934, clădirii cu un nivel i s-a mai adăugat un etaj. În perioada sovietică, în clădire s-a aflat Palatul pionierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.