Trei proiecte prin mecanismul bugetării participative au fost implementate, în ultimii trei ani, în orașul Florești.
În implementarea proiectelor au fost implicați cetățeni. Aceștia au contribuit în schimbările comunitare și au transformările vizibile ale orașului.
Unul dintre proiecte a fost implementat, anul trecut, de Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă din orașul Florești, care și-a propus să creeze o platformă de discuții între cetățeni, decidenți și societatea civilă. Obiectivul urmărit al proiectului a fost consolidarea capacitatea cetățenilor de participare în procesul decizional la nivel local, a crește responsabilitatea socială și transparența proceselor decizionale.
Valentin Botezatu, un tânăr în vârstă de 16 ani din orașul Florești, spune că mecanismul bugetării participative nu doar îi informează pe locuitori despre munca și resursele necesare pentru dezvoltare, ci le oferă și ocazia de a observa impactul schimbărilor în comunitate. Mai mult, spune tânărul, locuitorii sunt implicați direct în menținerea și îngrijirea spațiilor publice, ceea ce contribuie la consolidarea sentimentului de responsabilitate civică și la minimizarea actelor de vandalizare.
Primul proiecte implementat în cadrul bugetării participative a fost implementat în anul 2019, devenind ulterior un pilon al angajamentului civic și al transparenței administrative.
Valentina Cebotaru,
corespondentă comunitară în raionul Florești