sâmbătă, iulie 13, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Clădiri mai eficiente din punct de vedere energetic în Chișinău: rezultatele concrete ale unui proiect ambițios

Acasă Articole Accesibilitatea infrastructurii şi clădirilor Clădiri mai eficiente din punct de vedere energetic în Chișinău: rezultatele concrete...

Trei spitale, cinci grădinițe și 14 licee din Chișinău beneficiază acum de un mediu mai confortabil și mai eficient din punct de vedere energetic, datorită unui proiect ambițios finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI). Proiectul, în valoare totală de 25 de milioane de euro, a inclus lucrări de reabilitare termică și modernizare a sistemelor energetice în clădirile publice din capitală.

„Criteriile de bază pentru selectarea clădirilor au fost consumul de energie și starea generală a infrastructurii”, a declarat Natalia Chelaru, manager de proiect pentru eficiență energetică, în cadrul podcastului „Chișinău LIVE”. „Vorbim despre clădiri care în 2018 aveau un consum foarte ridicat, chiar și cu temperaturi interioare scăzute.”

Lucrările au inclus termoizolarea pereților, acoperișului și subsolului, instalarea de puncte termice moderne, modernizarea sistemelor de distribuție a energiei, schimbarea ferestrelor cu termopane, instalarea panourilor fotovoltaice și implementarea sistemelor de recuperare a căldurii.

„Obiectivele proiectului au fost ambițioase, vizând o reducere a consumului de energie cu 25%”, a adăugat Natalia Chelaru. „Acest obiectiv a fost nu doar atins, ci chiar depășit, demonstrând eficiența investiției.”

Pe lângă clădirile renovate cu finanțare externă, alte 27 de instituții educaționale au beneficiat de reabilitare termică din bugetul municipal. De asemenea, au fost implementate proiecte de izolare termică la zeci de blocuri de locuit din Chișinău.

„Succesul acestui proiect demonstrează potențialul semnificativ al eficienței energetice în reducerea consumului de energie și a costurilor, îmbunătățind totodată confortul termic în clădiri”, a declarat Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău. „Continuăm eforturile de a extinde programele de reabilitare termică și de a atrage investiții în acest domeniu important.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -