sâmbătă, februarie 24, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Hackathonul „Nistru TruthBridge” a reunit tinerii pentru combaterea dezinformării

Acasă Articole Altele Hackathonul „Nistru TruthBridge” a reunit tinerii pentru combaterea dezinformării

Cincizeci de tineri pasionați de IT și comunicare de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la Hackathonul „Nistru TruthBridge”, un eveniment dedicat dezvoltării de instrumente digitale pentru combaterea dezinformării și a discursului instigator la ură.

Evenimentul, care s-a desfășurat în perioada 26-27 ianuarie, a fost organizat de Transparency International-Moldova și PNUD, cu susținerea proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și a coeziunii sociale în Moldova”, finanțat de Fondul ONU pentru Consolidarea Păcii.

„Sunt entuziasmată că acest eveniment a adunat oameni din diferite domenii ale vieții de pe cele două maluri ale râului Nistru, creându-le spațiu pentru a explora modalități în care tehnologia ne poate ajuta să înțelegem mai bine diversele fluxuri de informații, uneori contradictorii. Verificarea faptelor bazată pe dovezi este piatra de temelie a generării și raportării conținutului media obiectiv și de calitate. Sunt convinsă că soluțiile propuse de echipe vor avea potențialul de a ne ajuta pe toți să navigăm mai bine prin conținutul generat online și să contribuie la promovarea toleranței, pluralismului și coeziunii în cadrul comunităților, precum și între acestea”, a menționat Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Pe parcursul a 24 de ore, participanții au colaborat în echipe pentru a transforma conceptele lor de soluții inovative în prototipuri funcționale. Ei au fost ghidați de mentori din Republica Moldova, România și Georgia, experți în domeniul vizualizării datelor online, media, combaterii dezinformării, IT și dezvoltare de aplicații.

Cele mai inovatoare trei prototipuri au fost premiate cu granturi de circa 5500 de dolari SUA fiecare pentru a fi implementate în practică. Echipele câștigătoare vor beneficia de consultanță din partea Transparency International-Moldova și PNUD.

Proiectele finalizate vor fi utile atât utilizatorilor de rețele sociale, cât și jurnaliștilor, rețelelor de fact-checking și altor actori implicați în combaterea dezinformării.

Hackathonul „Nistru TruthBridge” este o platformă importantă pentru a facilita colaborarea și inovația în domeniul combaterii dezinformării, contribuind la consolidarea coeziunii sociale și a toleranței în regiunea transnistreană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -