Președintei R. Moldova, Maia Sandu, i-a fost conferit, azi, 13 ianuarie, premiul „Timișoara pentru Valori Europene” . Premiul este acoperit cu un o recompensă financiară în valoare de 30.000 de euro. Premiul a fost oferit în premieră la Timișoara (România), iar Maia Sandu este primul laureat al acestuia.

Juriul a votat în unanimitate pentru ca premiul să fie acordat Maiei Sandu, potrivit organizatorilor ceremoniei.

În discursul său rostit la ceremonie, Maia Sandu a spus că este onorată să primească această distincție, care reprezintă  o apreciere pentru toți cetățenii R. Moldova care își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație.

În discursul său ținut la ceremonia de premiere, Maia Sandu a declarat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a „călcat în picioare” dreptul internațional, valorile europene și cele umane. Iar „populismul și minciuna” ocupă tot mai mult teren, iar grupările corupte finanțate de Kremlin „vor să răstoarne ordinea constituțională, să submineze statul și democrația.” Acestea, dar și „propaganda fără margini și fără urmă de bun simț” sunt pericole reale și

Maia Sandu a vorbit și despre alegeri, care în acest an vor avea loc în mai multe state, spunând că „anul 2024 este anul democrației în întreaga lume.”

Președinta a mai evocat sprijinul constant de care s-a bucura R. Moldova din partea României. Despre extinderea UE prin aderarea R. Moldova și Ucrainei, Maia Sandu a spus că „locul oamenilor care aleg libertatea este alături de statele și popoarele lumii libere.”

Președinta Maia Sandu se află la Timișoara în perioada 12-13 ianuarie, la invitația primarului Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.