Liceul Teoretic din satul Holercani, raionul Dubăsari, este o instituție modernă, renovată cu ajutorul Uniunii Europene. Sălile de studii sunt spațioase, profesorii – calificați, dar când ți-e foame mai greu te concentrezi asupra temelor.

Mai mulți elevi se plâng de lipsa alimentației în instituție. Administrația LT Holercani declară că nu ajung finanțe pentru a asigura hrana elevilor.

La finele anului 2023, consilierii raionului Dubăsari au discutat despre alimentația elevilor din școlile din dreapta Nistrului, care tot fac parte din raionul Dubăsari, dar deocamdată surse de finanțare nu au fost identificate.

De ce ar trebui să fie hrăniți elevii la școală?

Există mai multe motive pentru care elevii ar trebui să fie hrăniți la școală. În primul rând, o masă caldă și sănătoasă le oferă elevilor energia de care au nevoie pentru a învăța și a se concentra. În al doilea rând, alimentația la școală ajută la prevenirea problemelor de sănătate, cum ar fi obezitatea și anemia. În al treilea rând, alimentația la școală poate ajuta la reducerea inegalităților sociale, oferind tuturor elevilor, indiferent de situația financiară a familiei, acces la o masă caldă și sănătoasă.

Elevii din sate, cu bani puțini pentru o gustare

Elevii din alte sate (Marcăuți, Oxentea, Molovata Veche) se trezesc dis-de-dimineață ca să nu întârzie la transportul școlar și nu reușesc să mănânce acasă sau nu au poftă de mâncare la acea oră matinală. Astfel, părinții le pun în buzunar bani pentru o gustare. În medie, este vorba de vreo 50 de lei.

La recreații, copiii fug la magazine să-și cumpere de ale gurii. În cel mai bun caz găsesc chifle, dar de obicei, cheltuie banii pe produse, ce nu fac parte din meniul alimentației sănătoase, care presupune o masă caldă și mai puține hidrocarburi.

Ce soluții există?

O soluție ar fi ca autoritățile locale să asigure o finanțare pentru alimentația elevilor din școlile din dreapta Nistrului. O altă soluție ar fi ca părinții să fie implicați mai mult în asigurarea alimentației copiilor lor.

Părinții: „Este o problemă gravă”

Părinții elevilor de la LT Holercani sunt îngrijorați de problema lipsei alimentației la școală.

„Este o problemă gravă”, spune un părinte. „Copiii se trezesc dimineața devreme și nu au timp să mănânce acasă. La școală, nu au ce să mănânce și ajung la recreații flămânzi. Sunt nevoiți să cumpere chifle sau alte produse nesănătoase.”

Un alt părinte spune că este „o rușine” ca elevii să nu aibă asigurată o masă caldă la școală.

Ecaterina Savciuc,
corespondent comunitar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.