Elevii din satul Ohrincea, raionul Criuleni, sunt nevoiți să aștepte autobuzul școlar sub cerul liber, indiferent de vreme, pentru a se deplasa la Liceul Teoretic Cruglic. Deși autoritățile locale au promis că vor asigura un transport școlar sigur și confortabil, promisiunea încă nu a fost onorată.

Începând cu 1 septembrie 2023, circa 60 de elevi din Ohrincea își continuă studiile la Liceul Teoretic Cruglic, după reorganizarea prin absorbție a gimnaziului din sat. Deși școala este mai mare și condițiile sunt mai bune, deplasarea spre ea este extrem de anevoioasă.

Transportul pus la dispoziție este un microbuz vechi, care s-a defectat din prima zi. De fapt, nici nu este o stație de așteptare pentru elevi. Microbuzul face patru curse, iar pe timp nefavorabil elevii care se adună în centrul satului sunt nevoiți să-l aștepte înghesuiți sub acoperișul unei fântâni. Cei din dealul satului nu au nici măcar acest lucru, iar cei care ies la stația din vale, au acoperiș, dar traficul e atât de intens încât există pericolul accidentării. De ninge, toți elevii sunt nevoiți să coboare la traseu pentru a pleca la școală, deoarece transportul școlar nu poate urca la deal și ajung la lecții deja uzi și înghețați.

Autoritățile locale au promis că închiderea gimnaziului nu-i va afecta pe elevi: se va acorda un autobuz și se va construi o stație de așteptare. După patru luni de studii, promisiunea încă nu a fost onorată.

Atât elevii, cât și părinții sunt nemulțumiți de situație și vor să își facă vocea auzită de către Ministerul Educației și Consiliul Raional Criuleni. Fiecare copil vrea condiții umane pentru sănătatea și siguranța sa, dacă tot se zice că suntem viitorul acestei țări.

Situarea actuală este intolerabilă și pune în pericol sănătatea și siguranța elevilor din Ohrincea.

Patricia Țîgănaș,
corespondent comunitar din satul Ohrincea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.