În jur de 20 de fotografii din cele circa 4000 realizate de fotograful Zaharia Cușnir sunt expuse la Parlament. Imaginile surprind viața satelor moldovenești din perioada anilor ’60, conțin detalii istorice și antropologice de valoare.

Expoziția de fotografii este deschisă pentru public la Parlament până pe data de 3 octombrie, în zilele lucrătoare, între orele 08.00-17.00.

Fotografiile dezvăluie o lume uitată, dar de o mare însemnătate.

Lucrările lui Zaharia Cușnir au fost descoperite și valorificate în anul 2016 de tânărul regizor Victor Maxian Galușca.

„Am avut marea fericire să găsesc peliculele într-o casă abandonată, în care nu s-a locuit de mai bine de douăzeci de ani și, fiindcă îmi făceam studiile la Academia de Arte și știam ce înseamnă niște negative fotografice, mi-am dat seama că sunt o valoare”, spune regizorul.

Până acum, fotografiile lui Zaharia Cușnir au fost expuse în România, Italia, Polonia, Franța și R. Moldova, subiectul fiind reflectat în articole din presa internațională în peste 30 de limbi.

În decembrie 2023, fotografiile vor fi expuse în SUA, iar în februarie 2024 – în Marea Britanie. În prezent, se lucrează la un film documentar la acest subiect.

Fotograful Zaharia Cușnir (1912-1993) a locuit în satul Roșietici din raionul Florești. A devenit fotograf la vârsta de 43 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.