Sâmbătă, 16 septembrie, este zi de doliu național în R. Moldova în contextul funeraliilor primului președinte Mircea Snegur, care a decedat la 13 septembrie, la vârsta de 83 de ani.

Președinta Maia Sandu a semnat, la 15 septembrie, un decret de declarare a doliului național în semn de „profundă tristețe” cauzată de decesul lui Mircea Snegur, un susținător activ al mișcării de renaștere națională și care a avut „un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității R. Moldova.

Corpul neînsuflețit al lui Mircea Snegur a fost depus aseară la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”.

Astăzi, începând cu ora 10:00, de la Palatul Republicii va începe ceremonia de înmormântare.

Președintele Mircea Snegur va fi înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău din strada Armenească.

Într-un mesaj de condoleanțe semnat de cei trei conducători ai R. Moldova se spune că Mircea Snegur a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității R. Moldova.

„A pledat cu certitudine și verticalitate pentru limba română și tricolor – valori ce au unit oamenii în gândire și în simțire, adunându-i în Piața Marii Adunări Naționale”, se arată în mesaj.

Mircea Snegur a fost președinte între 1990 și 1996.

Primul președinte al statului independent R. Moldova, Mircea Snegur, s-a născut la 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, raionul Florești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.