Autoritățile au premiat, marți, participanții care au luat note de „9” și „10” la Marea Dictare Națională, care a avut loc la 31 august, de Ziua limbii române.
Lucrările scrise au fost verificate de o comisie constituită din cinci profesori universitari, doctori habilitați și doctori în filologie. La evaluare s-a ținut cont de cunoașterea regulilor ortografice și de punctuație, precum și de organizarea estetică a textului în pagină, lizibilitatea și acuratețea scrisului.
Potrivit rezultatelor, 57 de persoane au luat nota „9” inclusiv 9 elevi și 9 studenți, 7 profesori și lucrători în educație, și alți profesioniști în domenii precum comunicare, jurnalism, medicină și altele.
Fiecare persoană care a obținut nota „9” a primit două bilete la Teatrul Național „Mihai Eminescu” și două cărți din donațiile oferite de Biblioteca Națională, recepționate de la edituri din Moldova și România, participante la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023. Cartego a oferit câte un voucher pentru livrare gratuită la efectuarea primei comenzi pe site-ul Cartego.md și invitații pentru a vizita Galeria de Artă din incinta librăriei.
Nota „10” a fost obținută de Natalia Cebanu, educatoare, studentă la Universitatea „Ion Creangă”, Veronica Golban, învățătoare la Liceul „Lucian Blaga”, Nina Moraru, manager hotel, Elena Ungureanu, cercetătoare științifică, filologă, Olivia Lavric, studentă la muzică, conservatorul de muzică din Hamburg (Germania).
Fiecare persoană care a scris dictarea pe nota „10” a beneficiat de un voucher de cărți de la Librarius în sumă de 2500 lei.
Ministerul Educației și Cercetării nu precizează câte lucrări au luate note proaste.
Circa 450 de copii, tineri și adulți au participat la Marea Dictare Națională. Amintim că textul dictării a fost scris de Maria Borș, studentă la facultatea de Drept a USM, învingătoarea concursului de eseuri la tema „De ce R. Moldova trebuie să fie parte a UE”, organizat de Ministerul Educației și Cercetării.