Este vorba de „Plăcinta miresei”, „Ghițman”, „Rasol de șuvai”, „Plachie de pește” și „Borșul cu burecheți”. Acestea au fost înregistrate la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), obținând statutul de Specialități tradiționale garantate (STG). Acestea au fost înregistrate de la AGEPI de Asociaţia „Nistrul de Jos – Meleag Natal”.

  • „Plăcinta miresei” este o delicioasă combinație de aluat copt și umplutură din brânză de vaci, ouă, zahăr și sare, având o textură fină și stratificată. Aceasta este tradițional coaptă în cuptor. Poate fi asortată cu smântână, iaurt natural sau cu iaurt cu fructe, lapte acru, chișleag sau cu băuturi nealcoolice reci.
  • „Ghițmanul” reprezintă o altă specialitate tradițională garantată, realizată din aluat dospit copt și umplutură din cubulețe de cartofi, jumări din carne de porc, ceapă și sare. Mirosul şi aroma sunt plăcute, specifice combinaţiei de cartof copt cu jumări şi ceapă. De obicei ghiţmanul este copt în cuptor.
  • „Rasolul de șuvai” impresionează cu gustul său dulce-acriu pronunțat, obținut prin combinația de pește șuvai din Nistru și legume. Acesta are aspectul unui bulion lichid străveziu roșietic, îmbogățit cu pește și legume fierte, menținând savoarea specifică a peștelui și condimentelor.
  • „Plachia de pește” este o mâncare ce îmbină peștele (somn, știucă, crap) din Nistru cu legume, rezultând o savoare plăcută, specifică preparatelor înăbușite.
  • „Borșul cu burecheți” este o alegere tradițională ce oferă un gust natural plăcut, conferit de combinarea gustului unui bulion de legume, burecheţi preparaţi din carne de porc şi aluat nedospit cu ouă, dulce-acriu pronunţat, obţinut datorită prezenţei sucului de roşii şi borşului acru tradiţional.
foto: agepi.gov.md

Prin obținerea certificatului STG, aceste specialități nu numai că sunt recunoscute oficial, dar sunt și protejate împotriva utilizării neautorizate, contribuind astfel la păstrarea autenticității gastronomiei moldovenești.

În prezent, în R. Moldova sunt protejate șapte denumiri de origine autohtone, 11 indicaţii geografice autohtone şi șase specialități tradiționale garantate autohtone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here