Ceremonia de învestire a noului bașcan al autonomiei găgăuze, cu genericul „Găgăuzia de vis”, Evghenia Guțul, a avut loc, în această seară, în piața din centrul Comrat, orașul de reședință al Găgăuziei. Nici un reprezentant al conducerii de la Chișinău nu a participat la eveniment, ci doar deputați ai fostului Partidul Șor, ai BCS și neafiliați.

Evghenia Guțul a depus jurământul în limba găgăuză.

Într-un discurs rostit, mai mult în limba rusă, în fața oaspeților și mulțimii, noul bașcan a declarat că va respecta Constituția R. Moldova și va fi fidelă poporului său.

„Voi fi bașcan pentru toată Găgăuzia și nu pentru grupuri separate de persoane”, a spus Guțul.

Ea a spus că toate proiectele de dezvoltare vor continua, iar Găgăuzia va deveni o „ancoră în dezvoltarea Moldovei.”

Evghenia Guțul a mai spus că fără o economie puternică, nu poate exista o Găgăuzia puternică, afirmând, totodată, că toate proiectele sociale vor fi continuate și dezvoltate alte noi, care vor fi colac salvator în aceste timpuri deloc simple.

Noua guvernatoare a autonomiei a declarat că Găgăuzia va menține relații bune cu Turcia, UE, Rusia, România etc.

Evghenia Guțul i-a mulțumit soțului său, Artiom – omagiat în ziua ceremoniei, pentru sprijin, feciorului Daniil și lui Ilan Șor, liderul Partidului Șor, care a fost declarat recent neconstituțional.

Președintele Adunării Populare (organul legislativ) de la Comrat, Dmitri Konstantinov, a spus că găgăuzii așteaptă de la noul bașcan să readucă autonomiei drepturile pe care i le-a luat Chișinăul. Acesta a criticat autoritățile de la Chișinău pentru faptul că ignoră Găgăuzia și drepturile acesteia. Konstantinov i-a dăruit Evgheniei Guțul o broșură cu statul special al Găgăuziei, îndemnând-o „s-o poarte zi și noapte.”

Antolie, Episcop de Cahul și Comrat, a felicitat în limba rusă noul bașcan din partea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Moldovei, dăruindu-i „cartea vieții” (o Biblie special) în care să găsească „răspunsurile la toate întrebările.”

După învestire, Evghenia Guțul a făcut baie de mulțime. În centrul Comratului a avut loc un concert cu ocazia învestirii bașcanului.
Evghenia Guțul, care a candidat în alegeri din partea Partidului Șor – partid declarat recent neconstituțional – a învins în turul doi de scrutin din luna mai, acumulând 52,34% din sufragii, față de 47,66% – rezultatul contracandidatului său Grigori Uzun, susținut de PSRM.

Evghenia Guțul este succesoarea Irinei Vlah în funcția de guvernatoare a Găgăuziei. Vlah a exercitat două mandate consecutiv, iar legea nu i-a permis să mai candideze pentru încă un mandat.

Bașcanul Găgăuziei este ales pentru un mandat de patru ani și este membru din oficiu al Guvernului R. Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.