Peste 600 de milioane de euro vor putea fi redistribuiți pentru sprijinirea R. Moldova și a altor țări din Vecinătatea Uniunii Europene în perioada 2024 – 2027. Fondurile vor fi oferite din Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională.

Negociatorul-șef pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, spune că își propune ca această modificarea Cadrului Financiar Multianual să fie adoptată până la finalul acestui an pentru a avea mai multe fonduri la dispoziție pentru Moldova și celelalte priorități noi ale UE.

Creșterea asistenței financiare face parte din noul Pachet de Sprijin pentru Republica Moldova propus de Comisia Europeană și de Serviciul European de Acțiune Externă.

Pachetul de sprijin cuprinde cinci priorități:

  • Investiții în dezvoltarea economică și interconectarea R. Moldova cu Uniunea Europeană. Vor fi reduse, de asemenea, tarifele de roaming între UE și R. Moldova;
  • Sprijin pentru implementarea reformelor din R. Moldova;
  • Creșterea siguranței energetice a R. Moldova;
  • Întărirea securității țării prin intermediul Hub-ului de securitate al UE, a Misiunii de parteneriat a UE în R. Moldova și a celorlalte agenții europene prezente la Chișinău.
  • Creșterea sprijinului pentru combaterea manipulării și dezinformării și sprijinirea presei independente și a societății civile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.