Parlamentul de la Chișinău găzduiește o expoziție inedită de pictură cu genericul „Femei în Ie”, semnată de pictorița Aliona Bereghici.

Evenimentul este organizat în contextul Zilei universale a iei, marcată anual pe data de 24 iunie și a Zilei Naționale a Portului Popular, sărbătorită în ultima zi de duminică a lunii iunie. Expoziția poate fi vizitată la Parlament până pe data de 12 iulie.

Lucrările aduc în prim-plan, prin intermediul celor 11 lucrări, imaginea femeii în tradiționala ie, considerată cea mai importantă piesă a costumului popular și un simbol al identității noastre culturale. Fiecare pictură surprinde frumusețea și grația femeii îmbrăcate în portul tradițional, în același timp fiind accentuată autenticitatea și simbolistica iei.

Pictorița aduce, prin lucrările sale, un omagiu iei și portului popular.

„Femeile sunt frumoase mai ales în straie naționale”, menționează pictorița Aliona Bereghici.

Lucrările surprind diferite aspecte ale portului popular și au fost realizate în perioada anilor 2018-2023. În cadrul expoziției sunt expuse ii din diferite zone, precum și scheme ilustrate ale iei de Muscel, iei de Banat sau a celei de Sibiu.

Aliona Bereghici este pictoriță, ilustratoare de carte și designer. Activează în domeniul artelor plastice vizuale din 2002, atât în țară, cât și peste hotare. A fost distinsă cu diverse mențiuni și premii, cel mai recent fiind premiul „Valentina Rusu-Ciobanu” în domeniul artelor vizuale pentru anul 2022, oferit de Ministerul Culturii al R. Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.