Zece organizații neguvernamentale care și-au propus să rezolve o problemă socială prin crearea locurilor de muncă, dar și prin oportunități de integrare socială pentru persoanele defavorizate au primit granturi finanțate de UE și cofinanțate de Suedia.
Conform condițiilor concursului de grant, suma totală alocată este de 375.000 de euro. Suma maximă oferită per proiect este de 37.500 de euro. Perioada de implementare a proiectelor, finanțate în cadrul acestui concurs de granturi este de maximum 18 luni.
Banii vor fi investiți în crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale din Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.
Potrivit Fundației Est-Europene, este vorba de Asociațiile „Eco-Răzeni”; „Paideia”; Federația Familiilor pentru Unitate și Pace în Lume din Moldova; Agenția pentru Dezvoltare Regională din Tiraspol; asociațiile Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă; „Pino – meșteșugărit jucării din natură”; „Asociația pentru dezvoltarea competențelor profesionale”; Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „Anima”; „Invalife” și „Inițiativa pozitivă”.
Președintele Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre, a menționat, citat de IPN, că acest proiect va valorifica potențialul atât al societății civile, cât și al întreprinderilor sociale create de societatea civilă.
Mereacre a spus că unul dintre scopurile urmărite este de a crește gradul de informare atât a populației, cât și a factorilor de decizie privind importanța sectorului de antreprenoriat social. Sunt prevăzute activitățile de pledoarie, advocacy, de promovare a antreprenoriatului social, instruiri în diferite domenii necesare dezvoltării unei întreprinderi.
Prezent la eveniment, șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks, a afirmat că UE este unul dintre cei mai activi susținători ai antreprenoriatului social din R. Moldova.