Cu votul a 53 de deputați, în Parlament, în ședința de vineri, a fost adoptat proiectul de lege privind accesul la informații de interes public.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul Uniunii Europene.

Lege își propune să asigure transparența activităților din sectorul public.

Documentul prevede că semnătura electronică sau olografă nu va mai fi obligatorie în cererile de acces la informații de interes public.

Proiectul definește termenul de informații de interes public, prevede extinderea listei furnizorilor de informații, precum și micșorarea termenului-limită pentru examinarea și soluționarea cererilor.

O altă prevedere a noii legi vizează informațiile cu accesibilitate limitată. Astfel, accesul la informații de interes public poate fi limitat dacă dezvăluirea informației va prejudicia siguranța publică, relațiile internaționale, prevenirea sau descoperirea infracțiunilor ori contravențiilor, drepturile de proprietate intelectuală, secretul comercial etc.

Legea interzice limitarea accesului la informațiile de interes public care constituie date cu caracter personal referitoare la activitatea profesională a agenților publici, precum: numele, prenumele, funcția, studiile, experiența profesională, remunerația, conflictele de interese, sancțiunile disciplinare nestinse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.