Un răspuns al Parlamentului oferi Asociației Promo-LEX arată că 11 deputați au fost sancționați pentru absențe nemotivate, fiindu-le reținute o parte din salarii și indemnizații lunare.

Cei mai mulți asemenea deputați sunt din Partidul Șor care boicotează lucrările ședințelor legislativului.

Astfel, potrivit listei, deputații Partidului Șor Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Marina Tauber, Denis Ulanov – au rămas fără salarii în lunile martie și aprilie, și în proporție de 75% din noiembrie 2022 până în februarie 2023.

Parlamentarii neafiliați Alexandr Nesterovschi (-75% în lunile aprilie martie), Irina Lozovan (-75% în luna aprilie, Alexandr Suhodolschi (fără jumătate de salariu în luna aprilie) și Gaik Vartanean (fără 50% în martie)

Deputatul BCS Constantin Starîș a pierdut 50% din salariu în noiembrie 2022, iar deputatul PAS Dumitru Alaiva, actualul ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării – jumătate din salariu în decembrie 2022.

Promo-LEX consideră că motivele absențelor deputaților privind îndeplinirea unei însărcinări, dar și neparticiparea la ședințe în semn de protest trebuie reflectate în mod separat de celelalte motive întemeiate.

În cadrul monitorizării activității parlamentului, Asociația Promo-LEX a atras atenția, încă în sesiunea de toamnă 2022, în contextul boicotării ședințelor plenare de către unii deputați, asupra normei care prevede că absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la trei şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 50% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare. Iar absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la patru şi mai multe şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 75% din salariu şi din alte indemnizații pentru luna următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.