Șase organizații nonguvernamentale au fost desemnate câștigătoare ale Programului de Granturi mici, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Moldova, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
La concurs au participat 26 de organizații nonguvernamentale care implementează proiecte şi iniţiative privind promovarea politicilor în domeniul îmbătrânirii active atât la nivel naţional, cât şi regional.
Comisia de examinare a decis acordarea granturilor următoarelor asociații obștești:
- ONG Uniunea Pensionarilor din Moldova, cu sediul la Chișinău. Aceasta va organiza pentru vârstnici întâlniri culturale și prezentarea cărții ,,Magia anotimpurilor”, care conține 1111 poeme. Volumul va fi repartizat vârstnicilor la prezentările de carte din mai multe biblioteci din capitală și din unele raioane.
- Asociația Muzical-Corală din mun. Chișinău, prin proiectul ,,Corul bunicilor”, își propun să selecteze 34 de beneficiari din toate raioanele și municipiile Moldovei, 17 femei și 17 bărbați, care adoră muzica. Persoanele de la 60 ani și peste vor participa într-un workshop de 6 zile, formând un cor care va prezenta un concert alături de Orchestra de Tineret a Moldovei în incinta Muzeului de Istorie a Moldovei. În cadrul workshop-ului, vor fi oferite beneficiarilor: ore de sport, ore de marketing, ore de dicție, completate cu cele de muzică.
- Asociația Clubul Sportiv GALATA din Chișinău are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății și stării de bine a vârstnicilor prin promovarea activităților sportive intergeneraționale. Proiectul își propune să creeze grupuri de interes pentru reducerea izolării sociale a vârstnicilor și instruirea acestora în utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Vor fi organizate evenimente sportive intergeneraționale, cu scopul de a încuraja implicarea tinerilor și de a spori interacțiunea intergenerațională.
- Asociația PLAI din satul Viișoara, raionul Edineț, își propun să promoveze îmbătrânirea activă și sănătoasă și a conceptului de educație continua și învățare pe tot parcursul vieții prin implicarea vârstnicilor în activități de voluntariat și dialog intergenerațional.
- Asociația Centrul de dezvoltare comunitară Suhuluceni, din satul Suhuluceni raionul Telenești, își doresc să influențeze pe termen lung participarea în viața social a vârstnicilor, pentru ca vocea lor să fie luată în calcul. Vor crea Centrul Seniorilor, dotat cu echipamente sportive, vor organiza seminare despre importanța activităților fizice, traininguri sportive, fizioterapie, curs pentru utilizarea serviciilor online, întâlniri comunitare, vizită de studio și atelier culinar.
- Asociația Camera tinerilor antreprenori – JCI Ungheni au inițiat idea de amenajarea a unei zone prietenoase practicării tenisului de masă în aer liber pentru vârstnici.
Durata implementării proiectelor este de șase luni, iar suma totală oferită spre finanţare este de 400 de mii de lei, acordată din bugetul de stat.