2.192  de candidați la sesiunea de bacalaureat au obținut nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină, potrivit unei decizii a Comisiei Naționale de Examene. Ministerul de resort spune că e vorba de o cifră record pentru ultimii ani.

De nota „10” din oficiu beneficiază, conform normelor, candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învăţământul general, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine.

Numărul de candidați care beneficiază de această facilitate este cel mai mare din ultimii nouă ani. De exemplu, anul trecut, nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină a fost obținută de 1.596 candidați, iar în sesiunea 2020 – de 1.349.

Ministerul Educației menționează că, în sesiunea de bacalaureat din anul curent trei absolvenți ai treptei liceale vor avea de susținut doar o singură probă de examen, datorită faptului că vor primi trei/patru note de „10” din oficiu atât în baza certificatelor ce atestă competențe lingvistice în limbi străine, cât și în baza premiilor obținute la olimpiadele republicane și/sau internaționale la disciplinele de studiu. Alți 32 de tineri vor beneficia de două note de „10” din oficiu în cadrul examenului național de bacalaureat.

Sesiunea de bacalaureat 2023 se va desfășura în perioada 2-20 iunie. La sesiune s-au înscris peste 19.000 de candidați, inclusiv circa 2.000 de restanțieri.

Candidații vor susține probele de examen în 93 de centre de bacalaureat, dintre care 31 sunt instituite în municipiul Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.