Practica lacunară de publicare a rapoartelor comisiilor în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării s-a repetat și la ședințele plenare de săptămâna trecută, în cazul a 4 din 17 proiecte votate, potrivit unei monitorizări realizate de Asociația Promo-LEX.

Potrivit asociației, această carență, care perpetuează, afectează „semnificativ transparența decizională a legislativului.” Între altele, în cazul a trei proiecte nu a fost respectat termenul legal, de cel puțin zece zile lucrătoare, pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.

Carențele însumate arată că gradul de transparență decizională în cadrul ședințelor plenare ale Parlamentului din 11 și 12 mai a fost afectat în proporție de 53%.

Promo-LEX notează că unele subiecte de pe ordinea de zi nu au fost analizate, fiind amânate pe parcursul ședințelor, iar altele au fost amânate din cauza lipsei raportului comisiei. Totodată, dreptul deputaților, comisiilor permanente și a fracțiunilor parlamentare de a depune amendamente în termenul legal de 30 de zile a fost restricționat în cazul a trei proiecte de lege.

Promo-LEX monitorizează activitatea Parlamentului în perioada anilor 2021–2025 în cadrul Programului „Democrație, transparență și responsabilitate”, care urmărește creșterea transparenței instituției și la contribuirea îmbunătățirii actului legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.